Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Gasunie en Vopak kijken naar langer gebruik LNG-terminal Eemshaven

Gasunie en Vopak kijken naar langer gebruik LNG-terminal Eemshaven
24 jun 2024 om 08:55

 Vopak en Gasunie kijken samen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaatbeleid naar mogelijkheden om de energieterminal in Eemshaven langer te blijven gebruiken, niet alleen voor LNG, maar ook voor een toekomstig energiesysteem met waterstof en opslag van CO2. Dat maakten Vopak en Gasunie maandag bekend.

Nu er geen aardgas meer uit Rusland komt en het Groningen-gasveld is gesloten, is de energiezekerheid voor Nederland en omringende landen drastisch veranderd. Nederland importeert nu ongeveer 75 procent van zijn aardgas en zal de komende jaren LNG moeten blijven invoeren, waardoor de LNG-terminal in de transitie naar hernieuwbare energie een belangrijke rol kan spelen, aldus Vopak en Gasunie.  

Daarvoor vindt nu een marktconsultatie plaats, waarin Vopak en Gasunie vragen naar plannen van bedrijven voor de energie-invoer in de haven van Eemshaven.

Het huidige invoercontract voor LNG loopt tot de tweede helft van 2027. De energieterminal is sinds september 2022 in gebruik. Sinds december 2023 is Vopak mede-aandeelhouder naast Gasunie, ieder voor 50 procent. De terminal kan 25 procent van de jaarlijkse gasvraag in Nederland verwerken. Er wordt gewerkt aan een stapsgewijze uitbreiding van de capaciteit van 8 miljard kubieke meter tot ongeveer 10 miljard per jaar.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.