Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Update: Bank of England handhaaft rente

Update: Bank of England handhaaft rente
20 jun 2024 om 13:24

 De Bank of England heeft de rente conform de verwachting gehandhaafd op 5,25 procent en lijkt met de beschikbare informatie in augustus te willen besluiten of er dan een renteverlaging nodig is. Dit bleek donderdag uit het rentebesluit van de Britse centrale bank.

Het besluit werd met 7 tegen 2 genomen, waarbij twee bestuurders de Bank Rate met 25 basispunten wilden verlagen tot 5,00 procent.

“Het restrictieve monetaire beleid weegt op de activiteit in de reële economie, leidt tot een krappere arbeidsmarkt en heeft invloed op de inflatiedruk. De belangrijkste indicatoren voor de hardnekkigheid van de inflatie zijn verder gematigd, hoewel ze nog steeds hoog zijn”, zei de Britse centrale bank donderdag in een toelichting op het rentebesluit.

Woensdag werd bekend dat de inflatie in het Verenigd Koninkrijk in mei op jaarbasis is uitgekomen op 2,0 procent, hetgeen ook werd verwacht. De diensteninflatie kwam uit op 5,7 procent, tegenover 5,9 procent in april.

“Deze sterkte weerspiegelde deels geïndexeerde of gereguleerde prijzen, die meestal slechts jaarlijks worden gewijzigd, en volatiele componenten”, verklaarde de Bank of England donderdag de nog altijd hoge diensteninflatie.

De vraag is of het tijdens de zomermaanden wel tot een renteverlaging komt, als Taylor Swift een reeks concerten in het Verenigd Koninkrijk heeft gepland. Dit kan van invloed zijn op de ontwikkeling van de diensteninflatie, bijvoorbeeld wanneer de hotelprijzen in grote steden als Londen oplopen, schreven experts van TD Securities.

De Bank of England waarschuwde donderdag dat de inflatie “in de tweede helft van dit jaar naar verwachting licht zal stijgen, omdat de daling van de energieprijzen vorig jaar uit de vergelijking op jaarbasis wegvalt.”

De Britse centrale bank zal daarom de ontwikkeling van de inflatie en de economie nauwlettend in de gaten blijven houden, net als de ontwikkeling van de arbeidsmarkt en lonen.

In augustus komt de Bank of England met actuele economische ramingen en inflatieverwachtingen en die data, samen met andere beschikbare informatie, zal bepalen of “de risico’s van aanhoudende inflatie afnemen.”

“Op basis daarvan zal het Monetary Policy Committee evalueren hoe lang de Bank Rate op het huidige niveau moet worden gehandhaafd”, aldus de centrale bank.

Economen van ING rekenen nog altijd op een eerste renteverlaging in augustus en een totaal van drie verlagingen dit jaar.

Het Britse pond handelde kort na het rentebesluit op 1,2705 en is inmiddels gedaald tot 1,2690.

Update: om aanvullende informatie en actuele wisselkoers toe te voegen en alinea’s te herschikken.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.