Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursblik: renteverlaging Bank of England laat nog op zich wachten

Beursblik: renteverlaging Bank of England laat nog op zich wachten
18 jun 2024 om 15:30

 De Bank of England zal de rente komende donderdag handhaven op 5,25 procent en de vraag is of het tijdens de zomermaanden wel tot een renteverlaging komt, als Taylor Swift een reeks concerten in het Verenigd Koninkrijk heeft gepland.

“Op dit moment schat de markt de kans op een eerste renteverlaging in september op bijna 90 procent”, zeiden experts van CMC Markets in een vooruitblik, terwijl de kans op een verlaging in november volledig is ingeprijsd, met in totaal drie verlagingen tot en met mei 2025.

“Dit betekent dat de markt goed zal luisteren naar signalen dat de centrale bank er anders over denkt”, aldus CMC.

Economen van ING rekenen nog altijd op een eerste verlaging van de Bank Rate in augustus, hoewel de diensteninflatie in het Verenigd Koninkrijk hardnekkig blijkt.

Dat de markt een renteverlaging pas in november voor de volle honderd procent inprijst, is overdreven, volgens ING. Zo zal de tegenvaller in de inflatiecijfers over april, vooral veroorzaakt door de diensteninflatie, in mei vermoedelijk niet worden herhaald, denkt de bank.

“We zagen iets vergelijkbaars in april vorig jaar”, aldus ING. Woensdag verschijnen actuele inflatiecijfers.

“Gelukkig voor de Bank zullen de beschikbare [inflatie]gegevens voor mei en juni waarschijnlijk voorspelbaarder zijn. Bovendien denken we dat de diensteninflatie bijna een procentpunt lager zal zijn in de cijfers van juni, die beschikbaar zijn voor de beleidsvergadering van augustus”, zeiden de economen.

Ook de verkiezingen begin juli in het Verenigd Koninkrijk zullen dit jaar weinig invloed hebben op het monetaire beleid van de Bank of England, denkt ING.

Volgens de bank is er nog wel verdeeldheid binnen het beleidscomité. “We denken dat twee van de negen commissieleden donderdag voor een renteverlaging zullen stemmen.”

Dat is volgens ING “misschien moeilijk te rijmen met het idee dat het comité heel dicht bij een renteverlaging staat”, maar volgens de bank zijn er vijf bestuurders die de neiging hebben om als blok te stemmen.

“Maar we denken dat bij de vergadering van augustus, ervan uitgaande dat de [inflatie]gegevens aantonen dat april een uitschieter was, een meerderheid zich zal scharen achter het idee om de rente te verlagen”, aldus ING.

Loongroei en Taylor Swift risico’s voor renteverlaging

Volgens marktkenners blijft de loongroei een hoofdpijndossier voor de Bank of England. In de drie maanden tot en met april kwam de loongroei op jaarbasis uit op 6,0 procent, gelijk aan de stijging in het eerste kwartaal.

“Het zou ongebruikelijk zijn om de rentes te verlagen, terwijl de lonen zo sterk stijgen”, volgens economen van Pantheon Macroeconomics.

Collega’s van Capital Economics denken dat de sterke loongroei de Bank of England er niet per se van zal weerhouden om de rente in augustus toch te verlagen, maar dan moeten de inflatiecijfers die later deze week verschijnen en andere macrodata wel voldoende vooruitgang laten zien.

Economen van TD Securities zien nog een opvallende bedreiging voor de ontwikkeling van de Britse inflatie: Taylor Swift.

De Amerikaanse popster geeft deze zomer een reeks concerten in het VK en volgens TD Securities stuwt dit de hotelprijzen in de steden waar Swift optreedt.

In een stad als Londen zouden de hogere prijzen voor hotels voor een stijging van de diensteninflatie met 30 basispunten kunnen zorgen, berekende TD Securities, en dat zou een eventuele renteverlaging door de Bank of England in september in gevaar kunnen brengen.

De Bank of England maakt zijn rentebesluit donderdag om 13.00 uur bekend.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.