Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX start in het groen na aanscherping records op Wall Street

AEX start in het groen na aanscherping records op Wall Street
18 jun 2024 om 07:54

 De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,4 procent in het groen.

Maandag startte de AEX de handelsweek al met een winst van een half procent op 923,12 punten. 

Het was een voorzichtig begin van een naar verwachting relatief rustige week, met slechts een handjevol belangrijke macro-events in Europa, zoals de Duitse ZEW-index vanochtend en het rentebesluit van de Bank of England op donderdag, terwijl Wall Street woensdag de deuren gesloten zal houden vanwege een feestdag. 

Afgelopen week voelden de Europese beurzen, en in het bijzonder Frankrijk, de nasleep van de Europese verkiezingen. In Parijs leidde dat ertoe dat president Emmanuel Macron vervroegde parlementsverkiezingen aankondigde en die zouden mogelijk een prooi kunnen zijn voor de extreem-rechtse partij van Marine Le Pen, of een links blok.

In reactie daarop liep de spread tussen de Franse en Duitse tienjaarsrente afgelopen week op, daalde de CAC 40 meer dan 6 procent, stonden bankaandelen onder druk en verloor ook de euro terrein.

Hoe anders is het beeld op Wall Street. Afgelopen week scherpte Wall Street nog bijna dagelijks recordstanden aan, en ook maandag wisten de Amerikaanse hoofdindices de weg omhoog te vinden, met winsten voor de S&P 500 en techbeurs Nasdaq van respectievelijk 0,8 procent en 1,0 procent. 

Volgens analisten van Lynx is het de vraag of de rally kan doorzetten, “nu er kleine scheurtjes beginnen te verschijnen in de Amerikaanse economie” en “de rally door een steeds kleiner groepje wordt gedragen”.

“Beleggers hebben het gevoel dat de trend hun vriend is, totdat deze eindigt”, zei analist Sam Stovall van CFRA Research. “Ze zien op dit moment niet echt iets dat ervoor zal zorgen dat de opwaartse beweging zal eindigen.”

De Aziatische beurzen koersten vanochtend overwegend in het groen. De beurzen in Sydney, Tokio en Seoel wonnen bijna een procent, terwijl de Hang Seng index in Hongkong wel nipt in het rood noteerde. 

De Reserve Bank of Australia hield vanochtend voor de vijfde keer op rij de rente onveranderd op 4,35 procent. De centrale bank waarschuwde dat de inflatie hardnekkig is en boven de doelstelling blijft uitkomen.

De Amerikaanse olie-future steeg maandagavond met 2,4 procent naar 80,33 dollar per vat. 

Vandaag zullen beleggers onder meer alert zijn op de vrijgave van de detailhandelsverkopen in mei in de VS en de Amerikaanse industriële productie. 

Bedrijfsnieuws

Alfen tekende met het openbaarvervoerbedrijf TEC uit het Belgische Wallonië een “dubbelcijferig miljoenencontract” om de bussen van TEC te elektrificeren.

Berenberg verhoogde het koersdoel voor ING van 18,50 naar 19,00 euro, met handhaving van het koopadvies. De koersdoelverhoging volgt na een beleggersdag die ING maandag in Londen organiseerde.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg maandag 0,8 procent op 5.473,23 punten, de Dow Jones index won 0,5 procent op 38.778,10 punten en de Nasdaq sloot 1,0 procent hoger op 17.857,02 punten. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Alfen

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.