Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursupdate: AEX heeft moeite om openingswinsten vast te houden

Beursupdate: AEX heeft moeite om openingswinsten vast te houden
17 jun 2024 om 11:50

 De Amsterdamse beurs koerste maandagochtend 0,3 procent hoger, na eerder op de ochtend nog een procent hoger te hebben gestaan.

Rond de klok van half twaalf noteerde de AEX op 921,54 punten.

Ook de Europese beurzen trachten wat te herstellen na een lastige week. Beursplein 5 wist zich vorige week wel positief te onderscheiden met slechs een heel klein weekverlies. De Stoxx Europe 600 en Duitse DAX verloren ruim twee tot drie procent. In Parijs daalde de CAC 40 index zelfs meer dan zes procent.

Franse beleggers lijken zich in toenemende mate zorgen over het verloop van de Franse parlementsverkiezingen van 30 juni en 7 juli.

 “Hoe de Franse verkiezingen later deze maand en begin volgende maand uit zullen pakken, weten we niet. Wat we wel weten is dat in tijden van geopolitieke onzekerheid de volatiliteit op de financiële markten toeneemt, zoals we afgelopen week hebben gezien. Wat we ook weten is dat zulke periodes meestal niet lang duren en vooral wordt gedreven door emotie”, zei investment manager Simon Wiersma van ING. Hij adviseert beleggers daarom om zich niet te laten leiden door emotie.

“Vaak bieden zulke periodes van grote onzekerheid mooie instapmomenten, waarbij het dieptepunt van de correctie helaas niet valt te voorspellen”, aldus Wiersma.

Het negatieve sentiment in Europa staat overigens in schril contrast met Wall Street, waar hoofdgraadmeter S&P 500 afgelopen week juist bijna dagelijks zijn hoogste stand ooit aanscherpte. Met name geholpen de grote techreuzen die de kar trekken

De Aziatische beurzen sloten vanochtend lager, met de Japanse beurs als negatieve uitschieter. De detailhandelsverkopen in China zijn in mei opnieuw gestegen, en in een hoger tempo dan in de voorgaande maanden. En ook de Chinese industriële productie is in mei opnieuw gestegen, maar wel iets minder sterk dan voorzien.

De olieprijzen stabiliseerden wat en een vat Brent olie noteerde 0,3 procent hoger op 82,83 dollar.

De euro/dollar steeg licht naar 1,0712

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging ASMI aan kop met een winst van 2,3 procent, gevolgd door ING  met een winst van 1,9 procent. De bank verhoogde voorafgaand aan een beleggersdag, later vanmiddag in Londen, zijn financiële doelstellingen en mikt voor de komende jaren op een inkomensgroei van 4 tot 5 procent en een rendement op het eigen vermogen van 14 procent. Analisten reageerden positief verrast op deze doelstellingen en waren niet verrast door de koerswinst.

Heineken daalde 1,2 procent. UMG was de grootste daler met een verlies van 2,6 procent. Philips werd 1,4 procent goedkoper.

In de AMX ging Vopak aan kop met een winst van 2,6 procent, gevolgd door Fugro, dat 1,7 procent kon bijschrijven.

Galapagos, dat bij de opening ongeveer zeven procent steeg, noteerde aan het einde van de ochtend nog maar 1,2 procent hoger. Het biotechbedrijf zal naar eigen zeggen bemoedigende nieuwe resultaten presenteren van de lopende Fase 1/2-studie van CD19 CAR-T kandidaat, GLPG5101, als potentiële behandeling tegen recidief/refractair non-Hodgkin lymfoom op het jaarlijkse European Hematology Association congres. 

Allfunds daalde 4,1 procent, na een koersdoelverlaging van UBS van 7,20 naar 6,00 euro. 

In de AScX won PostNL 1,5 procent en daalde centenfonds Vivoryon met circa 10 procent.

Retail Estates, dat naast een notering in Brussel ook in Amsterdam wordt verhandeld, steeg 4,6 procent. KBC Securities zette het aandeel op de kooplijst.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Kraft Heinz

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.