Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen lager rond middaguur

Europese beurzen lager rond middaguur
13 jun 2024 om 12:02

 De Europese beurzen noteerden donderdag lager nadat de Fed het aantal te verwachten renteverlagingen dit jaar terugbracht van drie naar één.   

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde donderdag rond het middaguur een verlies van 0,7 procent op 519,70 punten. De Duitse DAX liet een daling zien van 1,2 procent naar 18.430,75 punten. De Franse CAC 40 noteerde een min van 1,1 procent met een stand van 7.780,29 punten. De Britse FTSE daalde 0,4 procent naar 8.182,60 punten. 

De Fed was minder optimistisch over de inflatietrend en over de uiteindelijke rentestand voor de langere termijn. De centrale bank stelde minder renteverlagingen in het vooruitzicht dan waar eerder op werd gerekend. 

Een volgende richtpunt betreft de Amerikaanse producentenprijzen over mei, die vanmiddag verschijnen. 

Olie noteerde donderdag lager. Een juli-future West Texas Intermediate noteerde 0,9 procent in het rood op 77,82 dollar, terwijl voor een augustus-future Brent 81,97 dollar werd betaald, een daling van 0,8 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0804. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0802 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0805 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Stellantis herhaalde donderdag de verwachting dit jaar van een dubbelcijferige aangepaste operationele marge en een positieve vrije kasstroom bij de tak Industrial. Voor de eerste jaarhelft verwacht Stellantis een marge van 10 tot 11 procent en voorziet dat de vrije kasstroom duidelijk lager ligt dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor heel 2024 rekent de onderneming nog steeds op een beloning aan aandeelhouders, in de vorm van dividend en inkoop van eigen aandelen, van minimaal 7,7 miljard euro. De koers daalde 2,5 procent.

Shell zegt de voornaamste bieder te zijn in de verkoop van de LNG-activiteiten van Pavilion Energy, aldus persbureau Bloomberg donderdag op basis van bronnen. Shell zou vergevorderde gesprekken voeren met eigenaar Temasek uit Singapore over de aankoop van de LNG-activiteiten. Volgens Bloomberg zou Temasek circa 2 miljard dollar vragen voor het belang. De koers van Shell daalde 0,1 procent.

Meerdere analisten werden negatiever over Umicore, nadat het bedrijf op woensdag met een winstwaarschuwing kwam. Het aandeel daalde in Brussel 3,9 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,2 procent in het groen.

De toonaangevende S&P 500 index steeg woensdag 0,9 procent tot 5.421,03 punten en de Nasdaq noteerde 1,5 procent hoger op 17.608,44 punten en daarmee scherpten beide indices wederom de recordstanden aan. Echter, de Dow Jones verloor 0,1 procent naar 38.712,21 punten en bleef opnieuw achter bij de andere twee indices.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.