Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Update: IEA waarschuwt voor olieoverschot tegen 2029

Update: IEA waarschuwt voor olieoverschot tegen 2029
12 jun 2024 om 14:26

 Het Internationaal Energieagentschap heeft woensdag gewaarschuwd voor een enorm olieoverschot tegen 2029, vanwege stijgende productie en een trager groeiende vraag door schonere alternatieven.

In het laatste rapport van IEA wordt in 2029 een piek in de vraag naar olie voorzien. De vraag zal in het jaar daarop afnemen tot 105,4 miljoen vaten per dag. Dit heeft volgens het agentschap te maken met een toename in het aanbod schone alternatieven. De olieproductie zal ondertussen toenemen tot 113,8 miljoen vaten per dag, vooral door producenten in de Amerika’s.

“Dit zal leiden tot de grootste overcapaciteit ooit, op de coronaperiode in 2020 na”, aldus IEA, die waarschuwde dat Amerikaanse schaliegasproducenten en oliekartel OPEC+ het moeilijk gaan krijgen.

De vraag zal in 2030 nog wel 3,2 miljoen vaten per dag hoger liggen dan in 2023, stelde IEA. Deze verwachte toename wordt vooral gedreven door een sterke vraag uit India en China. Maar de groei van duurzame alternatieven zullen deze opleving in de vraag uiteindelijk teniet doen.

In ontwikkelde economieën zal de vraag terugvallen van 45,7 miljoen vaten per dag in 2023 naar 42,7 miljoen in 2030. Daarmee zou de vraag het laagste zijn sinds 1991, de pandemieperiode niet meegenomen. 

De groei in de capaciteit zal vooral komen door producenten buiten OPEC+, vooral de VS, Brazilië, Canada, Argentinië en Guyana. Deze landen zullen goed zijn voor driekwart van de voorziene stijging in 2030. 

Update: om meer informatie toe te voegen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.