Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Update: Fed houdt rente ongewijzigd

Update: Fed houdt rente ongewijzigd
12 jun 2024 om 20:23

De Amerikaanse Federal Reserve heeft woensdagavond, zoals verwacht, de rente onveranderd gelaten en handhaafde het niveau op 5,25 tot 5,50 procent.

Het besluit werd unaniem genomen en houdt men rekening met één rentedaling dit jaar.

Dit is toch wel een tegenvaller. Recente indicatoren wijzen erop dat de economische activiteit in een stevig tempo is blijven groeien. De banengroei is sterk gebleven en het werkloosheidspercentage is laag gebleven. De inflatie is het afgelopen jaar afgenomen, maar blijft hoog. De afgelopen maanden is er bescheiden verdere vooruitgang geboekt in de richting van de inflatiedoelstelling van het Comité van 2 procent, aldus de toelichting.

Bovendien zal de commissie haar bezit aan staatsobligaties, staatsobligaties en door hypotheek gedekte effecten van overheidsinstellingen blijven afbouwen. Deze keer werden er geen bedragen benoemd. Het Comité is vastbesloten om de inflatie terug te brengen naar de doelstelling van 2 procent.

De beleidsmakers van het Federal Open Market Committee schrapte na hun tweedaagse bijeenkomst twee renteverlagingen van de drie die in maart waren aangegeven. De commissie gaf ook aan dat zij van mening is dat de langetermijnrente hoger is dan eerder aangegeven.

Nieuwe prognoses die na de tweedaagse bijeenkomst van deze week werden vrijgegeven, wezen slechts op een licht optimisme dat de inflatie op koers blijft om terug te keren naar de doelstelling na 2 procent van de Fed, waardoor later dit jaar enige versoepeling van het beleid mogelijk wordt.

De enige inhoudelijke verandering was de volgende verklaring: “De afgelopen maanden is er bescheiden verdere vooruitgang geboekt in de richting van de inflatiedoelstelling van het Comité van 2 procent.”

In het laatste bericht stond nog dat er “een gebrek aan verdere vooruitgang” was op het gebied van de inflatie.

De euro/dollar bleef nagenoeg onveranderd op 1,0831. Ook de Amerikaanse tienjaarsrente kwam nauwelijks van zijn plaats en noteerde op 4,28 procent procent. De aandelenmarkten deden een stapje terug maar kleurden nog overwegend groen.

Update: om informatie toe te voegen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.