Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Powell: bescheiden vooruitgang op het gebied van de inflatie

Powell: bescheiden vooruitgang op het gebied van de inflatie
12 jun 2024 om 21:55

 De daling van de Amerikaanse inflatie zal waarschijnlijk langer duren dan eerder verwacht, waardoor er naar verwachting één rentedaling dit jaar in zit . Dit is de strekking van de woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell volgend op het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank.

De Fed zal de rente wellicht alleen sneller verlagen als de inflatie vlotter daalt dan verwacht, of de economie rapper verzwakt dan geanticipeerd. Dit zei marktanalist Philip Marey van Rabobank woensdagavond tegen ABM Financial News.

Powell erkende dat de meeste Fed-functionarissen denken dat de centrale bank dit jaar de rente een of twee keer zal verlagen, maar hij gaf weinig aanwijzingen over zijn eigen voorspelling.

Hij maakte duidelijk dat ambtenaren meer bemoedigende inflatiegegevens moeten zien voordat ze de rente verlagen, nadat ze woensdag één hoopgevend rapport hadden ontvangen.

Powell suggereerde ook dat de kracht van de economie, en de arbeidsmarkt in het bijzonder, een rol zou spelen in het besluit van de Fed. Hij gaf aan dat een zwakkere economie de kansen op een rentedaling zou vergroten, maar merkte op dat de economie momenteel op een solide basis lijkt te staan.

De Amerikaanse centrale bank handhaafde woensdag de rente op een niveau van 5,25 tot 5,50 procent. Het besluit werd unaniem genomen. In juli van vorig jaar verhoogde de Fed de rente voor het laatst en sindsdien staat de rente op 5,25 tot 5,50 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.