Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Groen gekleurd Wall Street na meevallende inflatiecijfers

Groen gekleurd Wall Street na meevallende inflatiecijfers
12 jun 2024 om 19:48

 De Amerikaanse beurzen noteerden woensdag hoger met nog een paar uur handel te gaan. Dit nadat de Amerikaanse inflatiecijfers lager uitvielen dan verwacht en de rentes flink daalden.

Er waren wel flinke verschillen tussen de indices. De toonaangevende S&P 500 index steeg 1,2 procent tot 5.438,42 punten en de Nasdaq noteerde 1,9 procent hoger op 17.664,49 punten en scherpten beide indices daarmee wederom de recordstanden aan. Ook de Dow Jones index steeg, maar slechts met 0,1 procent en bleef opnieuw achter bij de andere twee indices.

De meevallende inflatiecijfers zorgden voor opluchting bij beleggers en een renteverlaging in september blijft zo in beeld, zo zei marktanalist Philip Marey van Rabobank woensdag tegen ABM Financial News.

Op maandbasis bleven de consumentenprijzen gelijk tegen een stijging met 0,3 procent een maand eerder. De taxatie vooraf was voor de inflatie 0,1 procent. De kerninflatie kwam uit op 0,2 procent tegen 0,3 procent een maand ervoor. De verwachting vooraf lag ook op dat niveau.

Veel was te danken aan de lagere energieprijzen,” echter blijft de inflatie bij dienstverlening zonder huisvesting mee te rekenen een zeer hinderlijke, laatste horde die nog moet worden genomen”, aldus Marey.

De focus voor beleggers verschuift nu naar het rentebesluit van de Fed dat om 20:00 uur staat geagendeerd. Beleggers zullen vooral letten op de toelichting, aangezien vrijwel niemand rekent op een renteverlaging.

De toon van voorzitter Jerome Powell tijdens de persconferentie vandaag zal gemengd zijn, verwacht men bij KBC Economics. “Enerzijds zal hij blij zijn met het gunstige inflatiecijfer van vandaag na een reeks teleurstellingen, maar het is slechts een cijfer over één maand, terwijl de Fed waarschijnlijk bevestiging wil zien over meerdere maanden”, aldus KBC Economics.

“We denken dat het uiteindelijk aankomt op twee renteverlagingen dit jaar”, aldus CIO Rick Rieder van BlackRock. Maar het blijft volgens Rieder spannend.

De olieprijzen stegen opnieuw en een vat Brent olie werd 0,7 procent duurder op 82,47 dollar. De OPEC bleef ondertussen vasthouden aan haar voorspelling voor de vraaggroei van 2,2 miljoen vaten per dag bij een solide mondiale economische groei van 2,8 procent dit jaar.

Deze voorspellingen botsten enigszins met de negatieve vooruitzichten van het Internationaal Energieagentschap, dat juist een verzwakkende vraag en een stijgend aanbod ziet.

De rentes daalde flink na de cijfers en de Amerikaanse tienjaarsrente daalde met 14 basispunten tot 4,26 procent.

De euro/dollar steeg met 0,9 procent tot 1,0836 na het inflatiecijfer. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er nog 1,0740 op de borden.

Stijgers en dalers

Oracle was een van de grootste positieve uitschieters met een winst van 12,4 procent, na kwartaalcijfers. Het bedrijf verwacht een aanhoudend sterke vraag naar AI, die de omzet verder zal aanjagen. De omzet zal het komende gebroken boekjaar daardoor met meer dan 10 procent stijgen, met elk kwartaal een groeiversnelling, beloofde CEO Safra Katz. In het vierde kwartaal was de omzetgroei nog beperkt tot 3 procent. Oracle kondigde ook een samenwerking aan met Google op het gebied van clouddiensten.

De aandelen van FedEx daalden 1,4 procent. Het bedrijf maakte bekend dat het tot 2.000 medewerkers wil ontslaan en trekt tot 375 miljoen dollar uit voor ontslagvergoedingen.

De aandelen van Apple stegen met 4,6 procent en scherpten daarmee opnieuw de recordstanden aan. Dinsdag steeg het aandeel al meer dan 7 procent na de bekendmaking van de AI-strategie op maandag.

Het volatiele meme-aandeel Gamestop nam even een adempauze na de achtbaan van de laatste tijd en handelde nagenoeg onveranderd rond de 30 dollar per aandeel. De belegger Keith Gill, bekend als Roaring Kitty op social media, liet deze week weten dat hij zijn aandelen vasthoudt. Het bedrijf meldde dat er ruim 2 miljard is opgehaald met de verkoop van aandelen, bedoeld voor fusies en overnames.

Paramount Global steeg 0,2 procent, nadat gesprekken over een verkoop van het belang van Shari Redstone aan Skydance Media op niets uitliepen.  

Nabeurs staan onder meer de cijfers van Broadcom op de agenda.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.