Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beste sectoren voor beleggen in aandelen in Nederland

Beste sectoren voor beleggen in aandelen in Nederland
7 jun 2024 om 09:49

Wat zijn de beste aandelensectoren voor Nederlandse beleggers? Leer hier meer over de verschillende categorieën en hoe je goed gediversifieerd kunt zijn.

Nederland is de thuisbasis van grote multinationals zoals Philips, Heineken, Shell en Airbus, waarvan de aandelen worden verhandeld op de grootste effectenbeurs van het land, Euronext Amsterdam. Net als elk ander land bevat de aandelenmarkt in Nederland sectoren die consistent beter hebben gepresteerd dan andere. Beleggers doen er verstandig aan inzicht te krijgen in de primaire aandelensectoren en welke de beste waarde bieden voordat ze individuele aandelen overwegen.

Over sectoren in de aandelenmarkt

Een beurssector verwijst naar het groeperen van aandelen met vergelijkbare kenmerken en industrieën. Het is de meest georganiseerde manier om het enorme landschap van aandelen te ontleden, zodat je in één oogopslag de best en slechtst presterende sectoren kunt zien.

De bekendste classificatie is de Global Industry Classification Standard (GISC), die aandelen groepeert volgens 11 sectoren:

 • Energie
 • Materialen
 • Industrie
 • Nutsbedrijven
 • Gezondheidszorg
 • Financiële gegevens
 • Discretionair verbruik
 • Basis consumptiegoederen
 • Informatie Technologie
 • Communicatiediensten
 • Onroerend goed

Lijst van de vijf beste aandelensectoren in Nederland

Hieronder staan de vijf best presterende sectoren van Nederland, volgens gegevens van TradingView.

Materialen

Materiaalvoorraden zijn bedrijven die grondstoffen vinden, ontwikkelen en verwerken. Deze bedrijven houden zich bezig met metaal- en mijnraffinage, bosbouwproducten, chemische producten, bouwmaterialen, enz. Elk bedrijf dat betrokken is bij grootschalige productie valt onder de materiaalvoorraadsector.

Materiaalaandelen zijn cyclische aandelen, wat betekent dat hun vraag fluctueert op basis van de heersende economische omstandigheden. Simpel gezegd doen deze aandelen het goed in een bloeiende economie en haperen ze als de economie zwak is.  

Desondanks is de materialensector de best presterende sector voor Nederlandse aandelen, met een grotendeels positieve procentuele groei over maandelijkse en meerjaarlijkse kaders. 

Avantium, SBM Offshore NV en Photon Energy zijn voorbeelden van materiaalaandelen die beleggers in Nederland kunnen overwegen.

Informatie Technologie

De IT-industrie is een steeds groeiende wereldwijde bedrijfstak. Bedrijven binnen deze sector kunnen variëren van gadgetproducenten en softwareontwikkelaars tot leveranciers van halfgeleiders en cloudcomputing. 

Net als de materialensector zijn IT-aandelen vaak cyclisch. Maar net als andere sectoren zijn ze uniek door hun inelastische vraag, wat betekent dat de koopgewoonten relatief hetzelfde blijven ondanks prijsveranderingen.

Afgezien van een lichte dip in de afgelopen drie maanden, hebben IT-gerelateerde aandelen goed gepresteerd op de korte en lange termijn. 

Lavide Holding, CTAC NV en AMSL zijn enkele voorbeelden van topaandelen binnen de IT-sector.

Industrie

Het is geen verrassing dat aandelen gerelateerd aan industriële bedrijven het goed doen. Deze bedrijven voeren zeer gespecialiseerde diensten uit, de ruggengraat van elke economie. Deze sector omvat bedrijven die zich bezighouden met zware apparatuur en machines, met industrieën zoals lucht- en ruimtevaart, defensie, bouw, techniek, spoorwegen, logistiek, transport en elektronica.

De industriële divisie bevat verschillende subsectoren. Hoewel aandelen binnen deze categorie cyclisch zijn, is er meestal ten minste één groeigebied binnen de totale sector. Cijfermatig hebben industriële aandelen, zoals materiaalaandelen en IT-aandelen, ook uitstekend gepresteerd in talloze perioden.

Aalberts, Besi en Arcadis zijn enkele industriële aandelen die relevant zijn voor de Nederlandse markt.

Financiële gegevens

Aandelen in deze sector zijn die van bedrijven die op verschillende manieren met geld omgaan. Het eerste voorbeeld dat in me opkomt zijn banken, maar andere entiteiten zijn verzekeringen, makelaars, vermogensbeheerders, betalingsverwerkers en zelfs aandelenbeurzen.

Financiële aandelen zijn vaak een goede keuze voor elke belegger. Maar ze zijn cyclisch, zoals de meeste aandelen. Financiële instellingen hebben ook te maken met andere unieke risico’s zoals wanbetalingsrisico’s, renterisico’s en de zeldzame grootschalige paniek.

Hoe dan ook, financiële aandelen in Nederland hebben gematigd goed gepresteerd, maar zeker niet zo goed als andere sectoren.

Voorbeelden van aandelen binnen deze categorie zijn Prosus, Adyen en Aegon.

Basis consumptiegoederen

Aandelen in niet-duurzame consumptiegoederen zijn gebaseerd op bedrijven die goederen en diensten produceren die mensen nodig hebben, ongeacht het huidige financiële of economische landschap. Dit zijn essentiële producten zoals voedsel, drank, huishoudelijke producten, persoonlijke verzorgingsproducten en zelfs alcohol en tabak.

Samen met de nutssector en de gezondheidszorg zijn niet-cyclische consumptiegoederen, wat betekent dat er onder alle omstandigheden altijd vraag is. Ze vallen onder defensieve aandelen, die stabiele rendementen opleveren omdat ze het hele jaar door aantrekkelijk zijn.

Niet-duurzame consumptiegoederen groeien echter minder snel dan meer innovatieve sectoren zoals informatietechnologie. Toch kunnen ze een “veilige haven” zijn voor risicobewuste beleggers.

Aandelen binnen de Nederlandse markt voor niet-duurzame consumptiegoederen zijn onder andere ForFarmers NV, Acomo en Unilever.

Diversifiëren met de Netherlands 25 Index

De bovengenoemde sectoren bieden Nederlandse beleggers veel aandelen, of ze nu de voorkeur geven aan cyclische aandelen in de IT- en industriële sectoren of aan de veiligere niet-duurzame consumptiegoederen. Desondanks vinden sommige experts beleggen in individuele sectoren of aandelen riskanter. 

De eerste reden is dat het proces duurder is omdat er meerdere kosten verbonden zijn aan het houden van verschillende aandelen. Ten tweede moeten beleggers meer uitstekend onderzoek doen naarmate ze meer aandelen bezitten.

Een populaire oplossing is om een aandelenindex te overwegen. In de context van Nederland zou dit de Netherlands 25 (NETH25) zijn, de belangrijkste aandelenindex van het land met 25 blue-chipbedrijven. 

Deze index bestaat uit tien aandelensectoren, waarvan de IT-markt en de markt voor basisconsumptiegoederen ongeveer 40% uitmaken. Beleggers zijn dus goed gediversifieerd met één aandeel in plaats van zich te richten op verschillende aandelen tegelijk.

De beste sectoren en aandelen kiezen

Beurssectoren verdelen aandelen in relevante categorieën. Ze helpen ook om vergelijkbare groepen aandelen te identificeren die over een bepaalde periode consistent goed of slecht hebben gepresteerd. Economische factoren en consumentenbestedingen zijn enkele van de vele factoren die aandelen beïnvloeden. Beleggers zullen echter aandelen willen kiezen die relatief stabiel kunnen blijven ongeacht deze omstandigheden. Als alternatief kunnen ze de NETH25 index overwegen om blootstelling te krijgen aan de beste Nederlandse aandelen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.