Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX hoger van start na rustdag en Fed-rentebesluit

AEX hoger van start na rustdag en Fed-rentebesluit
2 mei 2024 om 08:04

 De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong ruim een half procent in het groen.   

Woensdag bleven de Europese hoofdbeurzen nog gesloten vanwege de Dag van de Arbeid. Wall Street was wel open, en de beurzen stegen na het rentebesluit aanvankelijk flink, om uiteindelijk de winsten in het laatste half uur weer in te leveren en verdeeld te sluiten. Vanochtend noteren de Amerikaanse futures in het groen.

Ook dinsdag gaven de hoofdindices in New York in het laatste handelsuur scherp terrein prijs, met een verlies voor techbeurs Nasdaq van 2,0 procent. 

De Amerikaanse centrale bank koos er woensdag voor om de rente ongewijzigd te houden, daarbij verwijzend naar een “gebrek aan verdere vooruitgang” bij het terugdringen van de inflatie richting de doelstelling van 2 procent.

Philip Marey van Rabobank zei tegen ABM Financial News dat toch wel bleek dat Powell een voorkeur houdt voor een rentedaling. Powell gaf ook zelf aan dat hij de rente restrictief genoeg vindt en een verdere verhoging onwaarschijnlijk acht. 

Marey voegde daaraan toe dat Powell zichzelf twee opties lijkt te verschaffen om de rente te verlagen. Enerzijds als de inflatie toch snel richting de doelstelling van 2 procent daalt, anderzijds als de arbeidsmarkt plotseling snel verslechtert. 

De econoom van de Rabobank verwacht dan ook nog steeds twee rentedalingen dit jaar, waarbij de eerste in september zal plaatsvinden. Het zou Marey ook niet verbazen, gezien de ontwikkeling van de Amerikaanse economie, dat eerder de verslechterende arbeidsmarkt de “trigger” zal zijn om de rente te gaan verlagen dan de inflatie.

De tienjaarsrente in de VS daalde licht na de woorden van Powell richting de 4,62 procent en de euro/dollar steeg naar 1,0720.

De Aziatische beurzen bleven vanochtend overwegend dicht bij huis, met uitzondering van de Hang Seng index in Hongkong met een winst van 2,2 procent. Shanghai was gesloten vanwege een feestdag. 

De beurs in Hongkong kende aanvankelijk nog een lagere opening, na het rentebesluit van de Federal Reserve woensdagavond, maar na de vrijgave van onder meer verkoopcijfers van makers van elektrische auto’s in april koerste de Hang Seng Tech index met maar liefst vier procent hoger. Nio won zelfs ruim 20 procent. 

Techgigant Tencent koerste daarnaast krap vier procent hoger, na nog een licht lagere opening. 

De olieprijzen stonden woensdag opnieuw onder flinke druk en een vat WTI-olie daalde met 3,6 procent naar 79,00 dollar. 

Woensdag bleken de voorraden in de VS met ruim 7 miljoen vaten te zijn gestegen. De daling van de olieprijs markeert het derde sessieverlies op rij, terwijl de gesprekken over een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas voortduren. 

Vanochtend herstelde de olie-future zich enigszins met een stijging van 0,7 procent. 

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de cijfers Apple, die na het slot op Wall Street worden vrijgegeven, en de wekelijkse steunaanvragen in de VS.

Bedrijfsnieuws

ING boekte in het eerste kwartaal conform verwachting een lagere winst, ondanks een flinke sprong in de fee inkomsten, en kondigde een inkoopprogramma van eigen aandelen aan ter waarde van 2,5 miljard euro.

Op een omzet van 16,3 miljard dollar boekte ArcelorMittal in het afgelopen kwartaal een EBITDA van 1,96 miljard dollar. Dat is meer dan de 1,45 miljard dollar in het vierde kwartaal, maar minder dan de 2,14 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2023. Analisten rekenden gemiddeld op een EBITDA van 1,81 miljard dollar.

De omzet van DSM-Firmenich liep het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 2 procent terug tot 3,1 miljard euro, conform verwachting van analisten. Op autonome basis was er sprake van een pas op de plaats.  De aangepaste EBITDA liep zelfs met 11 procent terug tot 463 miljoen euro, waar de consensus rekening hield met 465 miljoen euro.

Het gecorrigeerde bedrijfsresultaat van BAM in het afgelopen kwartaal voor rente, belastingen, afschrijvingen, amortisatie, herstructureringskosten, afwaarderingen en een eenmalig pensioeneffect, daalde van 57,9 miljoen naar 44,0 miljoen euro. Dit betekende een terugval van de marge van 4,0 naar 3,1 procent. Over het boekjaar 2023 bedroeg de gecorrigeerde marge nog 4,9 procent.

Forfarmers zag de resultaten in het eerste kwartaal verbeteren. 

Jefferies verlaagde het koersdoel voor Fastned van 42 naar 35 euro bij handhaving van het koopadvies.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index daalde woensdag 0,3 procent naar 5.018,39 punten, de Dow Jones index won 0,2 procent op 37,903,29 punten en de Nasdaq sloot 0,3 procent lager op 15.605,48 punten. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Brunel

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.