Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street koerst af op hoger slot

Wall Street koerst af op hoger slot
29 jan 2024 om 19:38

 De Amerikaanse beurzen noteerden maandag met nog een paar uur handel te gaan hoger.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,2 procent tot 4.899,52 punten, de Dow Jones index noteerde vlak op 38.119,94 punten en de Nasdaq noteerde 0,4 procent hoger op 15.524,45 punten.

“De Amerikaanse markten openden vrijwel vlak ten opzichte van de slotkoers van vrijdag, waarbij de handelsactiviteit ingetogen was in aanloop naar een grote week voor bedrijfscijfers, waarbij vijf van de zogenaamde Magnificent 7 tussen nu en donderdag met cijfers komen, terwijl de Federal Reserve op woensdag de rente waarschijnlijk ongewijzigd zal laten”, zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Ongeveer 100 bedrijven uit de S&P 500 rapporteren deze week hun resultaten, waaronder Apple, Starbucks, Boeing, Microsoft en General Motors. De bedrijfscijfers zouden inzicht moeten geven over de vraag of sterke{re] consumentenbestedingen de economie zullen blijven ondersteunen.

Olie noteerde maandag 1,4 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,0813. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0822 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0852 op de borden. 

Op macro-economisch vlak staan dinsdag in de VS een drietal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnt de Case Shiller Huizenprijzenindex, gevolgd door het aantal openstaande vacatures in de VS en het consumentenvertrouwen later op de dag.

Bedrijfsnieuws

De Amerikaanse notering van Philips leverde maandag 5,5 procent in, nadat het bedrijf de boeken opende. Er was echter vooral aandacht voor de schikking die Philips trof in de VS rond de problemen met zijn slaapapneu-apparaten. ING noemde het akkoord met de Amerikaanse FDA een zware dobber. Philips mag geen nieuwe beademingsapparaten verkopen in de VS totdat er een definitief akkoord is bereikt. En dat kan jaren duren, waarschuwt de bank. “En dan wordt het erg lastig om de marktpositie terug te veroveren.”

Intel sloot vrijdag 12 procent lager, nadat de chipreus met een teleurstellende outlook kwam. Maandag daalde het aandeel nog eens 1,2 procent.

Tesla verloor afgelopen week flink terrein, maar steeg maandag 2,4 procent. Uit het jaarverslag 2023 bleek dat Tesla dit jaar meer dan 10 miljard dollar denkt te zullen investeren. In de twee jaren daarna worden de kapitaaluitgaven ingeschat tussen de 8 en 10 miljard dollar, aldus de fabrikant van elektrische voertuigen.

Boeing kende ook geen sterke week, door de aanhoudende problemen met een aantal van zijn toestellen. Toch steeg het aandeel richting het weekend wel. Maandag verloor het aandeel 0,2 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.