Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: AEX weet openingsverlies niet weg te werken

Beursupdate: AEX weet openingsverlies niet weg te werken
27 nov 2023 om 11:01

 De Amsterdamse beurs wist maandagochtend het openingsverlies nog niet weg te werken. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 0,2 procent op 764,04 punten.

De beursagenda is vandaag vrijwel leeg. Wel hebben beleggers vanmiddag nog oog voor de nieuwe woningverkopen in de VS in oktober. 

De meeste aandacht zal deze week uitgaan naar de publicatie van de inflatiecijfers in de VS op donderdag. “Als we een desinflatoire trend blijven zien in de PCE-kerninflatie, de voorkeursmaatstaf van de Fed voor inflatie, zal het steeds moeilijker worden voor de centrale bank om het idee van renteverlagingen volgend jaar te ontkrachten”, zeiden marktanalisten van CMC.

In China stonden maandag de vastgoedaandelen stevig onder druk. Dit weekend werd bekend dat de autoriteiten een onderzoek hebben ingesteld naar de met schulden beladen Chinese schaduwbank Zhongzhi Enterprise Group. Zhongzhi is als vermogensbeheerder een grote financier in de vastgoedsector die buiten het gangbare bankenstelsel valt, en daardoor aan minder streng toezicht gebonden. Afgelopen week vroeg de vermogensbeheerder faillissement aan. 

Verder bleek uit de Beleggersbarometer van ING dat beleggers weer wat positiever zijn geworden, nadat de stemming in oktober nog versomberde vanwege de geopolitieke situatie. Beleggers werden weer positiever over de algemene economische situatie in Nederland en verwachten vooral voor de komende drie maanden verbeteringen. Ook voor de AEX index werden de verwachtingen positiever.  

De prijs voor een vat Brentolie noteerde 0,8 procent lager op 79,93 dollar per vat, waarbij deze week de aandacht zal uitgaan naar de uitgestelde OPEC+ vergadering op donderdag. Hierbij is de vraag of het kartel in staat is om door middel van extra beperkingen de olieprijs te ondersteunen.

De euro/dollar werd wat sterker en noteerde op 1,0947.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen voerde Adyen de lijst aan met een koerswinst van 2,0 procent.

ASR verloor 0,4 procent. De verzekeraar onderzoekt de strategische opties voor Knab en heeft niet-bindende biedingen ontvangen. De bank kwam in handen van ASR door de overname van de Nederlandse activiteiten van Aegon. ING verhoogde vanochtend het koersdoel voor ASR met 1 euro naar 49,70 euro. Barclays daarentegen verlaagde het koersdoel juist van 56,20 naar 52,50 euro, maar handhaafde het aandeel wel op de kooplijst.

DSM-Firmenich was de grootste daler met een koersverlies van 1,6 procent. 

In de AMX won Corbion meer dan vijf procent. Het aandeel Corbion werd getipt door beursgoeroe Geert Schaaij van Beursgenoten. “Corbion was dit jaar een van de slechtst presterende aandelen op het Damrak en de resultaten zijn moeilijk voorspelbaar. Het management zal dan ook zijn best moeten doen om het vertrouwen van de beleggers terug te winnen. Wij denken echter dat het management op de capital markets day, die gepland staat op 31 januari 2024, een belangrijke stap voorwaarts zal zetten”, zei Schaaij over het aandeel. Volgens de beurskenner is Corbion “een aandeel dat zich leent voor een eindejaarsrally”.

JDE Peet’s verloor juist ruim drie procent.

In de AScX wonnen Vivoryon en Brunel 1,2 en 3,1 procent. B&S sloot de gelederen met een verlies van 1,6 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.