Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

ECB ziet effecten van monetair beleid

ECB ziet effecten van monetair beleid
23 nov 2023 om 14:42

De sterke stijging van de lange rentes in de Verenigde Staten heeft bijgedragen aan een krapper financieel klimaat in de eurozone, wat verdere renteverlagingen door de Europese Centrale Bank mogelijk overbodig zou maken. Dat blijkt uit notulen van de laatste vergadering van de ECB, die donderdag werden gepubliceerd.

Er was echter geen overeenstemming bij de vergadering van 25 en 26 oktober over de vraag of dit steuntje in de rug vanuit de VS nou wel of niet wenselijk was.

Europese beleidsmakers merkten op dat de hogere obligatierendementen in de eurozone niet het gevolg waren van de economische en de inflatieverwachtingen maar van de meer ongrijpbare termijnpremie-component, onder invloed van de Amerikaanse langetermijnrentes.  

Tegelijkertijd was duidelijk dat het eigen monetaire beleid van de ECB sterk doorwerkte in de brede financiële omstandigheden. Banken betaalden en vroegen meer voor krediet en de vraag naar krediet daalde, doordat investeringsplannen en huizenaankopen werden geschrapt.

In het algemeen was de opinie dat het monetaire beleid werkte zoals bedoeld om de inflatie tijdig naar de doelstelling te brengen. Met name de doorwerking van de rente in de aanpassing van tarieven voor langere leningen zoals hypotheken lag nog in het verschiet, stelden de beleidsmakers. Volharden op de ingeslagen weg was daarom de boodschap die moest worden benadrukt.  

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.