Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street sluit voor de derde week op rij hoger

Wall Street sluit voor de derde week op rij hoger
17 nov 2023 om 22:14

 De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag nagenoeg vlak geëindigd en sluiten hiermee voor de derde week op rij hoger af.

De S&P 500 steeg 0,1 procent naar 4.514,02 punten, de Dow Jones index steeg fractioneel naar 34.947,28 punten en de Nasdaq noteerde 0,1 procent hoger op 14.1254,48 punten.

Op weekbasis wonnen de drie indexen opnieuw terrein en wisten tussen de 1,9 en 2,4 procent bij te schrijven. Dit kwam mede tot stand nadat de inflatiecijfers van afgelopen week de markt niet tegenvielen en beleggers de hoop gaven dat het ergste van de inflatie achter de rug is. Dit voedt ook de verwachting dat de Federal Reserve klaar is met het verhogen van de rente en leeft in de markt zelfs de verwachting dat de rente volgend jaar weer snel omlaag kan.

"Het marktsentiment heeft een significante wending genomen", zei Philippe Gijsels, marktstrateeg bij BNP Paribas Fortis, in een exclusief gesprek tegen ABM Financial News. "We zijn verschoven van een verhaal van hogere rentevoeten naar een consensus die wijst op teleurstellende groei- en inflatiecijfers in de toekomst" aldus Gijsels.

Gijsels merkte ook op dat de snelle verandering in het sentiment gezorgd heeft voor extra opwaartse druk in de markten. "Veel hedgefondsen hadden shortposities in obligaties en aandelen, wat leidde tot een aanzienlijke short squeeze". "Nu is het wachten op bevestiging dat de situatie ook fundamenteel verbetert".

Toch waarschuwt hij voor overdreven optimisme. "De markten anticiperen momenteel op een 'zachte landing' met dalende rentes. Dat is een optimistische verwachting. Als dit scenario niet uitkomt en de economie verder vertraagt, of als we in een diepere recessie belanden dan nu in de VS is ingeprijsd, kunnen de bedrijfswinsten onder druk komen te staan. "Het ergste scenario zou een combinatie van stijgende inflatie en economische vertraging zijn", volgens de strateeg die toch wel enkele scenario’s mogelijk ziet die niet positief zijn.

Verder werd bekend dat de woningbouw in de VS in oktober onverwacht is gestegen met 1,9 procent, waar een daling met 0,6 procent was voorzien. De bouwvergunningen namen in dezelfde maand met 1,1 procent toe.

De olieprijs wist te herstellen en noteerde vrijdag flink hoger. Een december-future West Texas Intermediate noteerde 4,1 procent in het groen op 75,89 dollar.

Ondanks de stijging van vrijdag is de olieprijs op maandbasis ongeveer 11 procent gedaald, mede als gevolg van de oplopende olievoorraden in de VS en de haperende economische groei, vooral in China.

Toch zien analisten van Citigroup nog genoeg opwaartse risico's, "met de mogelijkheid dat OPEC+ actie onderneemt om de prijzen te controleren, terwijl de risico's voor het aanbod in het Midden-Oosten hoog blijven", aldus de Amerikaanse bank. Het technisch comité van OPEC+ komt 26 november bijeen om het productiebeleid van de groep te evalueren.

De euro/dollar noteerde hoger op 1,0906. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0836 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0847 op de borden.

Komende week staan onder meer de notulen van de Fed op de agenda. Het is voor Wall Street een verkorte handelsweek, want Amerikanen vieren donderdag Thanksgiving. Vrijdag sluiten de beurzen in New York eerder vanwege Black Friday.

Stijgers en dalers

Applied Materials daalde grofweg 4 procent. De bekendgemaakte resultaten waren beter dan de toeleverancier aan de halfgeleiderindustrie zelf had verwacht en overtroffen ook de marktverwachtingen. Echter, de chipmaker is onderwerp van een Amerikaans strafrechtelijk onderzoek vanwege het mogelijk ontwijken van exportbeperkingen naar China, schreef persbureau Reuters vrijdag op basis van bronnen.

"Het bericht overschaduwde de prima kwartaalcijfers en vooruitzichten van het bedrijf", zei investment manager Simon Wiersma van ING.

Walmart wist niet te herstellen van de tik van donderdag en daalde 0,4 procent. De outlook werd verhoogd bij het presenteren van de kwartaalcijfers, maar de markt had qua verwachting voor de winst per aandeel op meer gerekend. Overigens bereikte het aandeel voor de cijfers een nieuwe recordstand op ongeveer 170,00 dollar.

Sectorgenoot Gap kon vrijdag ruim 30 procent bijschrijven, nadat de cijfers over het derde kwartaal de verwachtingen overtroffen.

De Amerikaanse kledingretailer hoefde in het afgelopen kwartaal minder kortingen te geven op kleding, waardoor de marges aantrokken. Ook werd de outlook voor heel het jaar gehandhaafd, ondanks dat Gap waarschuwde voor een mogelijk zwakkere omzet in het vierde kwartaal vanwege de uiteenlopende prestaties van winkels onderling.

ChargePoint verloor ruim 35 procent, nadat het infrastructuurbedrijf voor elektrische voertuigen een winstwaarschuwing gaf en zijn CEO en CFO verving.

Aandelen van Manchester United sloten 7,9 procent hoger. Ineos Group van de Britse miljardair Jim Ratcliffe zou op het punt staan om een minderheidsbelang van 25 procent te nemen

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.