Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Licht hogere opening Wall Street voorzien

Licht hogere opening Wall Street voorzien
14 sep 2023 om 14:46

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een groene opening tegemoet. De futures op de S&P 500 noteerden circa een half uur voor opening van de beurzen 0,2 procent in de plus.

Woensdag sloot Wall Street overwegend hoger, met een kleine min voor de Dow, nadat de inflatie in de Verenigde Staten in augustus hoger uitkwam dan verwacht, op 3,7 procent, waar 3,6 procent was voorzien. De Amerikaanse kerninflatie kwam in augustus uit op 4,3 procent en dat was wel conform de verwachting.

"Na veel anticipatie namen de markten gisteren de CPI-data grotendeels ter harte, met obligaties en aandelen die redelijk stabiel bleven na de vrijgave" zag Deutsche Bank. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde tot 4,23 procent. Donderdag loopt de rente weer iets op, naar 4,26 procent.

Het rapport is niet voldoende om de Federal Reserve ongerust te maken, volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank, maar wel om de centrale bank alert te houden voor de monetaire vergaderingen na die van volgende week. Marey denkt niet dat de Fed volgende week in actie komt.

Donderdagmiddag kregen beleggers een inkijkje in de toekomstige inflatieontwikkeling met de Amerikaanse producentenprijzen. De producentenprijzen stegen in augustus op maandbasis met 0,7 procent na een stijging met 0,4 in juli, bijgesteld van een eerder gemelde stijging met 0,3 procent. Economen rekenden voor augustus op een stijging met 0,4 procent. 

Zonder de volatiele prijzen van handel, voeding en energie stegen de producentenprijzen in de VS met 0,3 procent in augustus, net als in juli.

Net zo interessant voor de markt zijn vanmiddag de Amerikaanse detailhandelsverkopen. De verkopen namen in augustus op maandbasis met 0,6 procent toe, waar vooraf geraadpleegde economen een stijging van 0,1 procent hadden voorzien. In juli stegen de verkopen nog met 0,5 procent, herzien van een eerder gemelde stijging met 0,7 procent. Op jaarbasis namen de detailhandelsverkopen in augustus met 1,6 procent toe.

Ook de wekelijkse steunaanvragen stonden vanmiddag op de rol. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering steeg met 3.000 naar 220.000, waar door economen een aantal van 225.000 was voorzien. Het cijfer voor de vorige week werd gewijzigd van 216.000 naar 217.000.

Verder keken beleggers zijdelings naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De centrale bank verhoogde de belangrijkste rentes opnieuw met 25 basispunten.

De euro/dollar handelde vanmiddag stabiel op 1,0702. WTI-olie kostte donderdag circa 90 dollar.

Bedrijfsnieuws

Veel aandacht gaat vandaag uit naar de beursgang van het Britse chipbedrijf Arm. De aandelen zijn geprijsd op 51 dollar. Arm, in handen van de Japanse investeerder Softbank, gaat 95,5 miljoen aandelen uitgeven. Op volledig verwaterde basis zal de waardering zo uitkomen op circa 55 miljard dollar. Hiermee is sprake van de grootste beursgang in 2023. De aandelen Arm zullen donderdag verhandelbaar zijn op de Nasdaq onder het symbool ARM.

Aandelen van Caesars Entertainment reageerden volatiel op berichten dat het bedrijf getroffen zou zijn door een cyberaanval en losgeld heeft betaald aan hackers.

AMC Entertainment heeft circa 325,5 miljoen dollar opgehaald met de aandelenemissie, die op 6 september werd aangekondigd. AMC plaatste 40 miljoen aandelen tegen een gemiddelde prijs van 8,14 dollar per aandeel. Het aandeel lijkt ruim vijf procent hoger te openen. Woensdag sloot het aandeel op 8,24 dollar.

Slotstanden

De S&P 500 index sloot 0,1 procent hoger op 4.467,44 punten en de Nasdaq wist een plus van 0,3 procent op de borden te zetten op 13.813,59 punten. De Dow Jones index daarentegen, moest 0,2 procent terrein prijsgeven op 34.575,53 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!