Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street verdeeld gesloten

Wall Street verdeeld gesloten
13 sep 2023 om 22:10

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag enigszins verdeeld gesloten, nadat de indices een groot gedeelte van de dag in het groen hadden gehandeld.

De S&P 500 index sloot 0,1 procent hoger op 4.467,48 punten en de Nasdaq wist een plus van 0,3 procent op de borden te zetten op 13.813,58 punten. De Dow Jones-index daarentegen, moest 0,2 procent terrein prijsgeven op 34.575,53 punten.

De focus lag vandaag vooral op het Amerikaanse inflatierapport. “De inflatie voor diensten, exclusief huisvesting, kwam in augustus op maandbasis uit op 0,5 procent tegenover 0,2 procent in juli. "Dat is het punt in de kerninflatie waar de Fed naar kijkt”, aldus Philip Marey, marktanalist bij Rabobank, woensdag tegen ABM Financial News.

“Het rapport is niet voldoende om de Fed ongerust te maken, maar wel om de centrale bank alert te houden voor de monetaire vergaderingen volgende week”, zei Marey. 

Op jaarbasis stegen de prijzen met 3,7 procent tegen 3,2 procent in juli. Hiervoor was door economen 3,6 procent voorzien. De kerninflatie kwam uit op 4,3 procent, ten opzichte van de 4,7 procent een maand eerder. Economen rekenden ook op een daling naar 4,3 procent.

De olieprijzen zijn woensdag fractioneel lager gesloten, na eerder een hoogtepunt in tien maanden te hebben bereikt. Dit nadat de Amerikaanse voorraden ruwe olie enigszins verrassend waren gestegen.

De Amerikaanse voorraden ruwe olie stegen vorige week met 4 miljoen vaten, terwijl in een opiniepeiling van Reuters op een daling van 1,9 miljoen vaten werd gerekend. De prijs van een vat WTI-olie sloot 0,4 procent lager op 88,52 dollar.

De euro/dollar kwam gedurende de dag nauwelijks van zijn plaats en noteerde op 1,0730. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0743 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0700 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Het Amerikaanse industriële conglomeraat 3M Co waarschuwde woensdag voor "een langzame groeiomgeving" in 2024 en voorspelde zwakte in de elektronica- en consumentensegmenten voor het huidige en volgende kwartaal. De aandelen sloten bijna 6 procent lager.

American Airlines heeft de winstverwachtingen voor het lopende derde kwartaal neerwaarts bijgesteld. Als reden voor de verlaging noemde American Airlines de hogere brandstofprijzen en kosten gerelateerd aan nieuwe arbeidsovereenkomsten. Het aandeel noteerde 5,7 procent lager.

Apple sloot 1,2 procent lager nadat woensdag bekend werd dat de Franse toezichthouder Apple sommeerde om iPhone 12 toestellen van de markt te halen vanwege de sterke elektromagnetische straling. Daarentegen maakte de Chinese regering bekend dat het gebruik van iPhones en buitenlandse smartphones niet wordt verboden. Dit na eerdere berichten dat het land zijn ambtenaren ontmoedigde de Amerikaanse smartphones te gebruiken.

De aandelen van Citigroup stegen met 1,7 procent nadat CEO Jane Fraser woensdag een bedrijfsreorganisatie aankondigde. Door deze stap wordt Citigroup in vijf hoofddivisies verdeeld, waardoor het bedrijf zijn twee hoofddivisies kwijtraakt die zich richten op consumenten en grote institutionele klanten.

Rocket Pharmaceuticals wist ongeveer 39 procent koerswinst te boeken. Het bedrijf zegt op één lijn te zitten met toezichthouder FDA over zijn mondiale fase 2-onderzoek naar de behandeling van de ziekte van Danon, een fatale hartaandoening.

Ford en General Motors wisten 1,7 en 0,6 procent bij te schrijven, nadat gesprekken met vakbond United Auto Workers werden voortgezet. De huidige collectieve arbeidsovereenkomsten eindigen donderdag en UAW heeft de afgelopen dagen zijn looneisen ingebonden.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!