Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen sluiten verdeeld

Europese beurzen sluiten verdeeld
7 sep 2023 om 18:32

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag verdeeld geëindigd. De Stoxx Europe 600 index daalde 0,1 procent tot 453,67 punten. De Duitse DAX liet een verlies optekenen van 0,1 procent op 15.718,66 punten. De Franse CAC 40 steeg minder dan 0,1 procent tot 7.196,10 punten. De Britse FTSE sloot 0,2 procent hoger op 7.441,72 punten.

"Er is een negatief momentum in aandelen wereldwijd, met Aziatische markten in het rood vannacht en de tech-intensieve Nasdaq in de VS die voor de derde opeenvolgende sessie lager sloot," zag Interactive Investor.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets wees op een volatiele sessie voor de Europese beurzen.

De economie van de eurozone groeide in het tweede kwartaal nog net: met 0,1 procent op kwartaalbasis. Een eerdere meting duidde op een groei van 0,3 procent. In het eerste kwartaal was er na herziening nu ook sprake van een groei met 0,1 procent op kwartaalbasis. Eerder werd er geen verandering in de omvang van de economie van de muntunie gemeten.

De industriële productie van Duitsland daalde in juli met 0,8 procent op maandbasis.

Ondanks tegenvallende economische berichten, waarschuwde president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank dat beleggers de kans op een renteverhoging van de Europese Centrale Bank volgende week onderschatten, zo merkte investment manager Nathan Levie van ING op.

"Zijn Slowaakse evenknie ging een stapje verder en benadrukte dat een volgende stap nodig is en de voorkeur heeft boven een pauze en later alsnog een nieuwe renteverhoging", aldus Levie. "De stemming op de aandelenmarkten werd er al met al niet beter op."

Verder wees Levie op sterke cijfers over de Amerikaanse dienstensector op woensdag, waardoor de rentes verder opliepen en techaandelen onder druk kwamen. Ook donderdag stond tech onder druk, hoewel de obligatierentes weer wat daalden.

"Dergelijke sterke economische cijfers voeden de speculatie dat de Fed de rente langer op een hoog niveau zal houden", aldus de expert van ING.

De euro/dollar noteerde richting het Europese slot op 1,0717. WTI werd iets goedkoper. De Amerikaanse olievoorraden zijn afgelopen week opnieuw gedaald.
 
Bedrijfsnieuws

De aandelen van de halfgeleiderspecialisten ASML, ASMI en Besi verloren in Amsterdam 3 tot circa 4 procent. In Parijs verloor STMicroelectronics ruim 4 procent en in Frankfurt leverde Infineon ruim 2 procent in.

In de CAC 40 ging Orange aan kop, met een plus van ruim 2 procent. Ook Airbus zat in de lift. Worldline leverde 3,5 procent in.

MTU Aero Engines deed goede zaken in de DAX, met een plus van bijna 2 procent. Adidas verloor ruim 3 procent en Continental meer dan 2 procent.

Shell en Exxon Mobil zijn in gesprek om hun Nederlandse aardolie- en aardgas-jointventure NAM te verkopen aan het Canadese Tenaz Energy. Dat meldde persbureau Bloomberg donderdag op basis van bronnen. Shell steeg een half procent in Londen.

Philips heeft een akkoord bereikt over een schikking met betrekking tot de terugroepactie van miljoen slaapapneu-apparaten in de Verenigde Staten. Dit meldde Philips donderdagmiddag. Het aandeel daalde licht in Amsterdam.

Aandeelhouders van London Stock Exchange Group hebben in totaal 2,75 miljard Britse pond binnengehaald met de verkoop van aandelen in de Londense beurs. Dit schreef persbureau Reuters donderdag, die zich daarbij baseerde op mededelingen van de begeleidende banken. Aandelen van LSE sloten een procent lager.

Wall Street

Rond het Europese slot noteerden de Amerikaanse beurzen verdeeld, waarbij de Nasdaq opnieuw onder druk stond.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Basic-Fit

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!