Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Futures wijzen op lagere opening Wall Street

Futures wijzen op lagere opening Wall Street
6 sep 2023 om 13:00

 De Amerikaanse beurzen gaan woensdag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden rond lunchtijd 0,2 procent in het rood.

Beleggers maken zich onder andere zorgen over de oplopende rentes en dat de hogere olieprijzen ook weer de inflatie kunnen aanwakkeren, aldus Capitol Securities Management.

Dinsdag waren beleggers al terughoudend vanwege tegenvallende macro-economische data uit China en Europa. Verder bleken dinsdag de Amerikaanse fabrieksorders in juli met 2 procent te zijn gedaald. Dat was de eerste daling na vier maanden van stijgingen.  

Vandaag staan er in de VS ook een aantal macro-economische gegevens geagendeerd, zoals de wekelijkse hypotheekaanvragen, de handelsbalans en cijfers over de dienstensector. Vanavond wordt het Beige Book van de Fed openbaar gemaakt.

Dit rapport wordt acht keer per jaar gepubliceerd en vormt een beeld van de economische omstandigheden in de VS.

De olieprijzen deden rond het middaguur wel een stapje terug, nadat gisteren nog het hoogste niveau in 10 maanden werd bereikt. Een vat WTI-olie noteerde 0,4 procent lager op 86,38 dollar.

De euro noteerde woensdagmiddag rond 1,0740 dollar, waarbij de dollar profiteert van risicomijdend gedrag van beleggers.

"Er is ook wel reden voor die terughoudendheid, met de economische tegenwind in China en Europa", aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank woensdag tegen ABM Financial News. "Als je naar de daling van de Duitse fabrieksorders over juli kijkt, die vandaag uitkwamen, dan lijken die een heel aardig beeld te schetsen van de huidige situatie. Wij denken nog altijd dat de euro vanaf dit niveau verder kan dalen ten opzichte van de dollar", aldus Mevissen.

De veel gevolgde tienjaarsrente in de VS noteerde fractioneel lager op 4,26 procent.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Apple daalde in de elektronische handel voorbeurs met 0,8 procent, nadat The Wall Street Journal rapporteerde dat China werknemers van centrale overheidsinstanties heeft bevolen iPhones en andere apparaten van buitenlandse merken niet voor het werk te gebruiken of mee te nemen naar kantoor.

Het aandeel Amazon daalde voorbeurs met 0,6 procent. The Wall Street Journal meldde dat toezichthouder FTC van plan is later dit jaar een rechtszaak tegen het bedrijf aan te spannen. De toezichthouder heeft de afgelopen jaren gekeken of het bedrijf daadwerkelijk de voorkeur geeft aan eigen producten op zijn platforms.

Dominion Energy zei dinsdag dat het verschillende aardgasactiviteiten wil verkopen aan Enbridge voor 9,4 miljard dollar. De aandelen van Enbridge daalden voorbeurs met meer dan 8 procent, terwijl de aandelen van Dominion in de vroege handel nauwelijks in beweging kwamen.

De aandelen van het betalingsbedrijf Block, dat voorheen bekendstond als Square, daalden voorbeurs met meer dan 2 procent op een hoog volume. Het aandeel verloor dit jaar al meer dan 6 procent, deels als gevolg van een onderzoek door shortbelegger Hindenburg Research.

Slotstanden

De S&P 500 index verloor dinsdag 0,4 procent tot 4.496,83 punten. De Dow Jones-index daalde 0,6 procent tot 34.641,97 punten en de Nasdaq daalde fractioneel tot 14.020,95 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!