Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street houdt de deuren gesloten op Labor Day

Wall Street houdt de deuren gesloten op Labor Day
4 sep 2023 om 14:42

Wall Street is maandag gesloten vanwege de viering van Labor Day in de Verenigde Staten. Voor het lange weekend sloten de Amerikaanse beurzen vrijdag overwegend licht hoger en wonnen de drie indexen op weekbasis aardig terrein.

De focus lag afgelopen week op inflatiecijfers en het banenrapport. Die suggereren dat de Federal Reserve in september waarschijnlijk een pauze kan inlassen in de renteverhogingen. Ook de kans op nog een verhoging in november is afgenomen, volgens de markt, tot circa 35 procent. Dat was eerder nog ruim 50 procent.

"De meeste handelaren denken dat de Fed waarschijnlijk aan de zijlijn zal blijven staan, maar tegelijkertijd blijft de inflatiedruk intact", zei marktanalist Naeem Aslam van Zaye Capital Markets.

Later deze week verschijnt het Beige Book van de Fed, die als blauwdruk geldt voor de economische verwachtingen van de centrale bank. Ook inkoopdata voor de Amerikaanse dienstensector en de wekelijkse steunaanvragen zijn voor beleggers interessant.

"De kracht van de dienstensector is een belangrijke factor geweest achter de havikistische houding van centrale banken in hun pogingen om de inflatie te beteugelen, omdat de prijzen in deze sector veel hardnekkiger blijken te zijn dan in andere sectoren van de economie", schreven marktanalisten van CMC Markets in een vooruitblik.

Voorlopige inkoopdata voor de Amerikaanse dienstensector lieten voor augustus een groeivertraging zien, van 52,3 tot 51,0. De definitieve cijfers volgen woensdag.

Onder meer GameStop en Kroger openen deze week nog de boeken, maar het cijferseizoen loopt nu wel echt op zijn eind.

De euro/dollar noteerde maandag licht hoger op 1,0801.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag overwegend hoger geëindigd. De S&P 500 steeg 0,2 procent op 4.515,77 punten, de Dow Jones index won 0,3 procent op 34.837,71 punten en de Nasdaq sloot vrijwel vlak op 14.031,81 punten. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!