Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen hoger rond middaguur

Europese beurzen hoger rond middaguur
4 sep 2023 om 11:53

 De Europese beurzen noteerden maandag hoger na positieve impulsen vanuit Azië.  

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde maandag rond het middaguur 0,8 procent in het groen op 461,82 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 0,6 procent naar 15.933,10 punten. De Franse CAC 40 noteerde op een winst van 0,7 procent met een stand van 7.346,84 punten. De Britse FTSE steeg 0,7 procent naar 7.516,05 punten.

De Europese indices werden bij de opening al geholpen door een positief sentiment op de Aziatische markten. Beleggers reageren onder meer opgelucht op het nieuws dat de Chinese projectontwikkelaar Country Garden een overeenkomst sloot met schuldeisers om de looptijd van zijn leningen te verlengen. Het aandeel koerste ongeveer 15 procent hoger. 

Daarnaast verlaagden dit weekend meerdere steden, waaronder Beijing en Shanghai, hypotheekeisen voor particulieren in de hoop de woningmarkt een impuls te geven. 

Dit is volgens marktanalist Erik-Jan van Harn van Rabobank "om het sentiment te keren en een halt toe te roepen aan de flinke daling van de huizenprijzen", die wel benadrukte dat hiermee de structurele problemen in de Chinese vastgoedmarkt niet zijn opgelost.

Vanuit Duitsland werd nog bekendgemaakt dat de Duitse export in juli is gedaald, terwijl de import wel steeg. De export daalde met 0,9 procent op maandbasis. Er was vooraf door economen een krimp van 1,5 procent voorspeld.  De import steeg met 1,4 procent.

Verder zal het vandaag naar verwachting rustig blijven vanwege de gesloten deuren op Wall Street in verband met Labor Day.

Hierdoor zijn vandaag ook de oliemarkten in de VS gesloten. Vrijdag was de olieprijs verder gestegen en noteerde rond het  hoogste punt sinds november vorig jaar. Bij een settlement van 85,55 dollar werd een vat West Texas Intermediate vrijdag 2,3 procent duurder. Op weekbasis steeg de olieprijs zo'n 7 procent.

"De schijnbare bevestiging dat OPEC+ leden hun productieverlagingen tot oktober zullen verlengen, heeft geholpen om de olieprijzen naar hun hoogste niveaus van dit jaar te duwen", zag marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. 

Het muntpaar euro/dollar kwam nauwelijks van de plaats en koerste rond een niveau van 1,0800. Rabobank blijft verwachten dat de ECB de rente in september niet zal verhogen en rekent op een verzwakking van de euro in de komende maanden tot een niveau van circa 1,06 dollar.

Stijgers en dalers

De Nederlandse beurs werd vooral geholpen door de koerswinsten voor technaandelen zoals Adyen en ASML. Die stegen met 2,6 en 2,4 procent.

In Frankfurt gingen Infineon en Commerzbank aan kop met stijgingen van 2,2 en 2,1 procent. Qiagen was één van de weinige verliezers en noteerde 0,3 procent lager.

In Parijs konden Thales en Teleperformance ongeveer 2 procent bijschrijven , terwijl Société Générale  0,8 procent verloor.

Brussel is de enige Europese index in de min, voornamelijk gedreven door het verlies bij de vastgoedaandelen. Cofinimmo en WDP verloren 1,6 en 2,3 procent. Handelaar Bert van der Pol van Today's Group merkt op dat Morgan Stanley de adviezen voor Cofinimmo en WDP verlaagde, naar respectievelijk Gelijkgewogen en Onderwogen.

In Dublin wist Ryanair te profiteren van het nieuws dat het bedrijf in augustus 11 procent meer passagiers vervoerde dan in dezelfde maand een jaar eerder. Afgelopen maand vervoerde Ryanair 18,9 miljoen passagiers. De bezettingsgraad kwam in augustus uit op 96 procent, gelijk aan de bezettingsgraad in dezelfde periode een jaar eerder. Het aandeel kon 1,2 procent bijschrijven.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!