Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street hoger richting Labor Day-weekend

Wall Street hoger richting Labor Day-weekend
1 sep 2023 om 22:07

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag hoger geëindigd. De S&P 500 steeg 0,2 procent op 4.515,77 punten, de Dow Jones index won 0,3 procent op 34.837,71 punten en de Nasdaq sloot vrijwel vlak op 14.031,81 punten. 

Op weekbasis wonnen de drie indexen ook aardig terrein. Maandag is Wall Street gesloten vanwege de viering van Labor Day in de Verenigde Staten.

De meeste aandacht ging uit naar het Amerikaanse banenrapport. Er kwamen in augustus 185.000 banen bij in de VS, terwijl de werkloosheid steeg naar 3,8 procent. De banengroei in voorgaande maanden werd aanzienlijk naar beneden bijgesteld.

Economen rekenden voor augustus op een stabiel werkloosheidspercentage van 3,5 procent en een banengroei van 170.000. De verdiensten per uur stegen afgelopen maand met 0,08 dollar, of 0,2 procent, naar 33,82 dollar. Op jaarbasis bedroeg de loongroei 4,3 procent. Er was een loongroei van 4,4 procent verwacht.

Voor juli werd de banengroei aangepast van 187.000 naar 157.000 en voor juni van 185.000 naar 105.000.

"Belangrijk aspect in het rapport betreft de loonontwikkeling op maandbasis, die duidelijk afkoelt van een stijging met 0,4 procent in juli naar 0,2 procent in augustus ten opzichte van juli", zei marktanalist Philip Marey van Rabobank.

De analist verklaarde de stijging van de werkloosheid door het toenemende aantal mensen dat de weg naar de arbeidsmarkt vindt. "Je ziet de participatiegraad ook met 0,2 procentpunt oplopen naar 62,8 procent", aldus Marey, die ook wees op stakingen, waar in totaal 21.000 mensen bij betrokken waren.

"De meeste handelaren denken dat de Fed waarschijnlijk aan de zijlijn zal blijven staan, maar tegelijkertijd blijft de inflatiedruk intact", zei marktanalist Naeem Aslam van Zaye Capital Markets in een reactie. Zo'n 93 procent van de markt rekent op een pauze in september na het verschijnen van het banenrapport, blijkt uit de FedWatch Tool van CME. De kans op een verhoging in november werd eerder deze week nog geschat op meer dan 50 procent maar is nu gedaald tot zo'n 35 procent.

Voorzitter Raphael Bostic van de Atlanta Fed verklaarde voorafgaand aan het banenrapport dat de federal funds rate wat hem betreft niet verder verhoogd moet worden, maar wel langer op een hoger niveau moet blijven omdat de inflatie nog steeds te hoog is.

"Ik vind dat het huidige beleid op passende wijze restrictief is", zei Bostic op een bijeenkomst in Kaapstad in Zuid-Afrika. "Ik denk dat we als centrale bank voorzichtig en geduldig moeten zijn, zodat we niet het risico lopen te veel te verkrappen en onnodige economische pijn veroorzaken. De inflatie in de Verenigde Staten is nog steeds te hoog", benadrukte hij. 

Op macro-economisch vlak werd verder bekend dat de industrie in de VS in augustus opnieuw is gekrompen. Volgens ISM wel minder hard dan in juli. S&P Global meldde juist een sterkere krimp, die overigens wel weer meeviel ten opzichte van een voorlopig cijfer dat eerder werd gemeld.

"Amerikaanse fabrikanten rapporteerden opnieuw een moeilijke maand in augustus. De productie is weer gedaald, na een korte onderbreking in juli, met een steeds sterkere verslechtering van de orderportefeuilles. De orders dalen in feite sneller dan de fabrieken hun productie verlagen", zei econoom Chris Williamson van S&P in een toelichting.

De euro/dollar noteerde vrijdagavond op 1,0775. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg naar 4,19 procent maar noteerde op weekbasis wel lager.

WTI-olie kostte vrijdag 85,55 dollar per vat, waarmee de prijs op het hoogste niveau noteerde sinds november 2022.

Bedrijfsnieuws

Broadcom heeft in het derde kwartaal van zijn lopende boekjaar hogere resultaten behaald, hoewel de outlook de verwachtingen niet overtrof. Het aandeel daalde meer dan 5 procent.

"De teleurstelling lijkt te maken te hebben met de verwachtingen: de chipmaker verwacht een omzet van 9,27 miljard dollar in het vierde kwartaal, wat weliswaar nog steeds een record is, maar in lijn is met de consensusverwachtingen. Met het aandeel dicht bij een recordhoogte lijkt het erop dat de markten hoopten op meer, gezien de hype rond de groei van AI.", verklaarde marktanalist Michael Hewson van CMC Markets de koersreactie.

Tesla heeft vrijdag de prijzen voor zijn premiummodellen in China, de Model S- en de Model X, opnieuw verlaagd. Twee weken geleden verlaagde Tesla ook al de prijzen in een poging de verkoop te stimuleren, op de grootste markt voor elektrische voertuigen ter wereld. Het aandeel Tesla sloot vrijdag 5 procent lager.

Dell steeg liefst 21 procent, nadat het IT- en computerbedrijf beter dan voorziene cijfers presenteerde, terwijl ook de outlook er robuust uitziet. 

Walgreens neemt na nauwelijks drie jaar alweer afscheid van CEO Rosalind Brewer en is iets minder optimistisch gestemd over de winstdoelstelling dit jaar. Walgreens liet weten dat de aangepaste winst per aandeel dit jaar "dichtbij of rond" de onderkant van de eerder afgegeven bandbreedte zal uitkomen. Het aandeel verloor vrijdag 7,5 procent.

Amgen heeft een schikking getroffen met de Federal Trade Commission waarmee de overname van Horizon Therapeutics ter waarde van bijna 28 miljard dollar groen licht krijgt. Aandelen Horizon Therapeutics stegen ruim 2 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!