Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street koerst af op hogere opening

Wall Street koerst af op hogere opening
2 jun 2023 om 15:01

De Amerikaanse beurzen koersen vrijdag af op een hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel 0,5 procent in het groen. De Nasdaq opent 0,3 procent hoger.

De markt haalt vrijdag steun uit de goedkeuring van de Amerikaanse Senaat voor het wetsvoorstel om het schuldenplafond te verhogen, nadat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dit een dag eerder al deed. Het wetsvoorstel gaat nu naar president Joe Biden, die de wet slechts één werkdag voor maandag 5 juni kan ondertekenen, de datum waarop minister van financiën Janet Yellen zei dat de VS niet langer genoeg geld zou hebben om alle rekeningen te kunnen betalen.

Vervolgens verschoof de aandacht naar het Amerikaans banenrapport. Uit dit rapport bleek dat de werkgelegenheid in de VS in mei is gestegen met 339.000 banen, terwijl de markt rekende op een stijging van slechts 190.000 banen.  Voor april werd de banengroei aangepast van 253.000 naar 294.000 en voor maart van 165.000 naar 217.000.

“Deze stijging past wel in het beeld”, zei marktanalist Philip Marey van Rabobank vrijdagmiddag tegen ABM Financial News. “De markten verwachten een afkoeling, maar die komt er maar niet”, en daardoor is het cijfer steeds beter dan vooraf gedacht. 
 
De werkloosheid kwam uit op 3,7 procent, tegen 3,4 procent in april en een raming van 3,5 procent. De loongroei bedroeg op jaarbasis 4,3 procent. 
 
Marey denkt dat de Federal Reserve later deze maand een pauze aankondigt en de rente niet nogmaals verhoogt. Dat kan wel weer in juli gebeuren, indien de oude renteverhogingen nog te weinig effect sorteren, aldus de analist van Rabobank.

De euro/dollar noteerde op 1,0758. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0689 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0762 op de borden.

Olie werd vrijdag ruim 2 procent duurder.

Bedrijfsnieuws

Lululemon Athletica noteerde voorbeurs ruim 15 procent hoger, nadat het bedrijf sterke resultaten over het eerste kwartaal rapporteerde, dankzij een robuuste vraag. Lululemon verhoogde ook de outlook voor het hele boekjaar.

Broadcom noteerde voorbeurs vrijwel vlak, hoewel de chipgigant de winstverwachtingen overtrof en ook een beter dan verwachte outlook voor het lopende kwartaal presenteerde.

Het aandeel Dell Technologies noteerde voorbeurs 2,4 procent lager, ondanks de onverwacht sterke winst in het afgelopen kwartaal. De afgegeven outlook door Dell werd evenwel wisselend ontvangen.

MongoDB steeg voorbeurs bijna 27 procent, nadat het databasesoftwarebedrijf beter dan verwachte resultaten rapporteerde.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 1,0 procent hoger op 4.221,02 punten. De Dow Jones index eindigde 0,5 procent in het groen op 33.061,57 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 1,3 procent tot 13.100,98 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Apple Inc.

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.