Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen openen beduidend lager

Europese beurzen openen beduidend lager
31 mei 2023 om 07:13

De Europese beurzen gaan woensdag een duidelijk lagere opening tegemoet, waarbij beleggers met de nodig vrees wachten of de deal over een verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond ook door het Congres wordt goedgekeurd.

Vermoedelijk stemt het Huis van Afgevaardigden vandaag over de deal, waarna ook de Senaat nog groen licht zal moeten geven. Tot die tijd blijven markten afwachtend, stelde Interactive Brokers.

IG voorziet een openingsverlies van 57 punten voor de Duitse DAX, een min van 29 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 25 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen sloten dinsdag lager, nadat onzekerheid in de markt sloop over een deal die in het weekend in Washington werd bereikt.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING was er aanvankelijk gebrek aan richting. Maandag bewogen de Europese beurzen ook al weinig op het Amerikaanse politieke akkoord.   Deze deal moet nog door het Congres en dat kan nog een zware bevalling worden.

“Er is nog steeds een ongemakkelijk gevoel” terwijl de markten wachten tot het Congres de wet tekent die het schuldenplafond verhoogt, volgens Russ Mould van AJ Bell. “Onvrede in diverse vleugels van de Democraten en Republikeinen was voldoende om de suggestie te wekken dat het akkoord nog niet in kannen en kruiken is, ook al lijkt het wel zeer waarschijnlijk dat het plafond uiteindelijk gewoon wordt verhoogd.”

Ook waren er zorgen over het economische herstel in China, vanwege de diepe structurele problemen waar de Chinese economie mee kampt.

De inflatiecijfers deze week in Europa zullen bepalen hoe de Europese rentes zullen bewegen in aanloop naar de juni-vergadering van de ECB. Na een reeks matige harde economische cijfers en verzwakkend sentiment “die zouden moeten voorkomen dat de Europese markten al te optimistisch worden, aldus ING.

Economisch nieuws was er over het economisch sentiment in de eurozone dat in mei daalde van 99 naar 96,5, terwijl het consumentenvertrouwen stabiliseerde maar wel negatief bleef.  

Bedrijfsnieuws

Franse banken waren de gebeten hond. In Parijs sloot Société Générale 6 procent lager en Crédit Agricole 10 procent. Deze aandelen noteerden wel ex-dividend. Ook ING daalde 2 procent in Amsterdam.

Stijgers waren halfgeleiderbedrijven Infineon en STMicroelectronics met een plus van 1,2 procent

Siltronics lijkt een mooie toekomst te hebben, ondanks een vertraging in de vraag naar wafers dit jaar, stelde Jefferies, die een koopadvies gaf en het koersdoel verhoogde. De nieuwe fabriek in Singapore zou vanaf volgend jaar de winstgevendheid moeten verhogen.

Euro STOXX 50          4.291,58 (-0,66%)
STOXX Europe 600       456,63 (+0,92%)
DAX                           15.908,91 (-0,27%)
CAC 40                        7.209,75 (-1,29%)
FTSE 100                    7.522,07 (-1,38%)
SMI                              11.282,45 (-1,33%)
AEX                                 756,67 (-0,97%)
BEL 20                        3.582,90 (-1,61%)
FTSE MIB                 26.575,76 (-0,16%)
IBEX 35                       9.167,50 (-0,14%)  

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag in het rood.

De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag verdeeld, nadat in het weekend een voorlopige deal werd gesloten over het schuldenplafond in Washington. Wall Street was maandag gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten.

“Wij denken dat het grootste risico voor de Amerikaanse aandelenmarkt nu meer samenhangt met het monetaire beleid van de Fed”, aldus chief investment officer Naeem Aslam van Zaye Capital Markets. “Wij denken dat de kans veel groter is dat de Fed de rente verhoogt, wat betekent dat een verdere economische vertraging meer dan waarschijnlijk is”, aldus Aslam.

Dinsdag bleek het consumentenvertrouwen in mei te zijn verzwakt, zoals Conference Board meldde. De daling was wel kleiner dan verwacht.

De Amerikaanse huizenprijzen daalden intussen met 0,4 procent in maart.

Vrijdag werd bekend dat de PCE-inflatie in de VS in april is opgelopen. Daarom rekent een duidelijke meerderheid van 61 procent van de markt nu op nog een renteverhoging van 25 basispunten door de Fed in juni. Tot aan het verschijnen van de inflatiedata eind vorige week, ging een meerderheid van de markt nog uit van een pauze.

Later in de week verschijnen belangrijke banencijfers uit de VS. Woensdag volgen het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP over de maand mei en data over de openstaande vacatures in de VS in april. Donderdag verschijnen de wekelijkse steunaanvragen en vrijdag het officiële banenrapport.

Op macro-economisch vlak is het dinsdag redelijk rustig. Naast de Case Shiller huizenprijzen over maart staat het consumentenvertrouwen over mei van The Conference Board op de agenda.
 
De olieprijs daalde fors. “De olieprijs is opeens belegerd door drie zaken waarvan ik dacht dat ze in de achteruitkijkspiegel waren verdwenen”, stelde Bob Yawger van Mizuho. Dat zijn de schuldendeal die nog niet afgerond blijkt te zijn, de komende rentevergadering van de Fed waar een renteverhoging opeens toch mogelijk lijkt en ten derde “de OPEC+ vergadering dit weekend roept zorgen op dat er meer Russische olie de markt op dreigt te komen als het beleid niet wijzigt”, aldus Yawger.

Bedrijfsnieuws

Energie-aandelen waren verliezers, omdat de olieprijs hard daalde.

Nvidia bleef stijgen na de hoopvolle winstverwachtingen rond de AI-hype. Het aandeel steeg 3 procent tot 400 dollar. Een week geleden wad dit nog 305 dollar.

Autofabrikant Ford steeg 4 procent na een koopadvies van Jefferies.

Retailer Newell won 2 procent, nadat het bedrijf voor het weekend een reorganisatie bekendmaakte.

Tesla steeg 4 procent. Analisten van Wedbush wezen op een bezoek van Elon Musk aan China, voor het eerst in drie jaar.

Serve Robotics gaat samenwerken met Uber. Dankzij de overeenkomst kan Serve zijn robots inzetten voor Uber Eats in meerdere markten in de Verenigde Staten, waarbij tot tweeduizend Serve Robots zullen worden ingezet. Financiële details werden niet bekendgemaakt. Het aandeel Uber daalde 2 procent.

S&P 500 index                   4.205,52 (+0,00%)
Dow Jones index            33.042,78 (-0,15%)
Nasdaq Composite          13.017,43 (+0,32%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag over de brede linie lager. Uit China kwamen tegenvallende inkoopmanagersindices.

Nikkei 225                     30.888,61 (-1,4%)
Shanghai Composite      3.200,31 (-0,7%)
Hang Seng                    18.178,14 (-2,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0694. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0724.

USD/JPY Yen   139,66
EUR/USD Euro  1,0694
EUR/JPY Yen   149,37

MACRO-AGENDA:
01:30 Detailhandelsverkopen – April (Jap)
04:00 Inkoopmanagersindex industrie en diensten – Mei (Chi)
06:30 Omzet detailhandel – April (NL)
08:45 Inflatie – Mei vlpg (Fra)
08:45 Economische groei – Eerste kwartaal def. (Fra)
09:55 Werkloosheid – Mei (Dld)
13:00 Hypotheekaanvragen – Wekelijks (VS)
14:00 Inflatie – Mei vlpg (Dld)
14:15 ADP-banenrapport – Mei (VS)
15:45 Inkoopmanagersindex Chicago – Mei (VS)
16:00 Vacatures – April (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
22:00 Salesforce – Cijfers eerste kwartaal (VS)


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.