Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wat verliest een bedrijf bij een internetstoring?

Wat verliest een bedrijf bij een internetstoring?
29 mei 2023 om 08:11

Bedrijven kunnen om diverse redenen productiviteit verliezen, waarvan het wegvallen van de internetverbinding er één is. De gevolgen en kosten van deze stilstand kunnen verschillen per bedrijf en sector, en zijn afhankelijk van factoren zoals de bedrijfsgrootte, de industrie, de mate van afhankelijkheid van connectiviteit en de duur van de downtime. Enkele gevolgen van downtime voor een bedrijf zijn:

Verlies van productiviteit en omzet

Wanneer werknemers geen toegang hebben tot internet, kunnen ze mogelijk niet werken aan taken die afhankelijk zijn van online bronnen, applicaties of communicatie zoals Teams meeting en VoIP. Dit kan leiden tot verloren arbeidsuren en lagere productiviteit. Voor bedrijven die sterk afhankelijk zijn van online transacties, zoals e-commerce websites, leidt downtime direct tot verlies van omzet. Klanten kunnen geen aankopen doen en kunnen zelfs overstappen naar concurrenten met een stabielere online aanwezigheid.

Reputatieschade en downtime bij klanten en partners

Downtime schaadt het vertrouwen van klanten en partners in het bedrijf. Ook wanneer dit kortstondig en incidenteel is. Dit leidt soms tot verlies van klanten, verlaagde klanttevredenheid en potentiële negatieve publiciteit, wat nog jarenlang effect kan hebben. In sommige gevallen zijn bedrijven digitaal realtime verbonden met klanten en partners. Downtime in de dataverbinding kan er dan ook voor zorgen dat zij niet meer (volledig) operationeel kunnen zijn.

Aansprakelijkheid en veiligheidsrisico’s

Veel bedrijven maken met hun klanten ook afspraken op het gebied van wat ze leveren. Vastgelegd in SLA of prestatiecontracten. Wanneer deze niet nageleefd worden, heeft dit flinke nadelige gevolgen. In veel gevallen kunnen er claims ingediend worden.

Omdat ook veiligheidssystemen veelal afhankelijk zijn van een internetverbinding kan het uitvallen van de dataverbinding er ook voor zorgen dat de veiligheid in het geding komt. Voorbeelden hiervan zijn beveiligingscamera’s en de bereikbaarheid van hulpdiensten.

Additionele kosten

Downtime leidt vaak ook tot extra kosten, zoals het inschakelen van technische ondersteuning om de problemen op te lossen of om alternatieve communicatiemethoden in te zetten.

Hoe zijn de kosten van downtime te bepalen?

Om de kosten van downtime voor een specifiek bedrijf te schatten, moet men rekening houden met factoren zoals het gemiddelde uurtarief van werknemers, de geschatte omzet per uur en eventuele extra kosten die kunnen ontstaan door de downtime. Een eenvoudige formule om de kosten van downtime te berekenen, is:

Kosten van downtime = (verlies van productiviteit + verlies van omzet + extra kosten) * duur van de downtime

Het is belangrijk op te merken dat de werkelijke kosten van downtime voor een bedrijf variëren en dat de bovenstaande formule slechts een algemene benadering biedt. 

Bedrijven kunnen hun risico op downtime minimaliseren door te investeren in betrouwbare glasvezel dataverbindingen, back-upsystemen en preventieve maatregelen zoals netwerkmonitoring en beveiliging.

Schade door downtime blijkt niet enkel een theoretisch risico

Dat downtime door verstoring van digitale verbinding meer is dan alleen een theoretisch risico bewijzen de vele praktijkvoorbeelden. Zo was Lufthansa genoodzaakt vluchten te annuleren omdat  IT systemen last hadden van storing, veroorzaakt door beschadigde glasvezelkabels. Op de luchthaven van Frankfurt stonden zoveel toestellen aan de grond dat de luchtverkeersleiding genoodzaakt was geen vliegtuigen meer te laten landen. Het Stadskantoor in Utrecht berekende dat de schade van een ICT storing in 2019 ongeveer € 500.000 bedroeg. De storing raakte onder meer de website, het e-mailsysteem en het klantcontactsysteem. 

Hoe voorkomt DataWeb downtime bij haar klanten?

Om downtime bij haar klanten te voorkomen, realiseert DataWeb zich dat een internetverbinding voor veel bedrijven net zo belangrijk is als water en elektriciteit. Ze bieden betrouwbare verbindingen met de hoogste garanties vastgelegd in een SLA, waarbij een uptime van 99,9% wordt gegarandeerd. Daarnaast biedt DataWeb back-upverbindingen en zelfs volledig redundante verbindingen, inclusief multicarrier oplossingen. Door alles dubbel uit te voeren, tot aan de onderliggende carrier toe, is er geen single point of failure en wordt de hoogst haalbare betrouwbaarheid geboden aan klanten. Dit blijkt al jarenlang een succesvolle aanpak.

Over DataWeb

DataWeb is een aanbieder van zakelijk (glasvezel-)internet. Met de jarenlange ervaring voorzien ze bedrijven van hoogwaardige data-infrastructuur verbindingen. Naast de glasvezelverbindingen zelf levert DataWeb ook oplossingen als back-upverbindingen en compleet redundante oplossingen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.