Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Consumentenvertrouwen VS daalt minder dan verwacht

Consumentenvertrouwen VS daalt minder dan verwacht
26 mei 2023 om 16:07

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in mei gedaald, maar minder dan verwacht. Dit bleek vrijdag uit definitieve cijfers van de Universiteit van Michigan.

De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 63,5 tot 59,2. Een voorlopig cijfer halverwege de maand liet echter nog een stand van 57,7 zien.

Ook over de huidige staat van de economie waren de ondervraagden negatiever. Deze deelindex daalde van 68,2 tot 64,9. De verwachtingsindex daalde van 60,5 tot 55,4. 

“Het consumentenvertrouwen daalde met 7 procent door de bezorgdheid over de economie, waardoor bijna de helft van de winst die na het historische dieptepunt van juni vorig jaar werd geboekt, teniet wordt gedaan. Deze daling weerspiegelt de crisis rond het schuldenplafond in 2011, toen het sentiment ook kelderde”, volgens Joanne Hsu van de Universiteit van Michigan.

De inflatieverwachting voor de komende 12 maanden kwam uit op 4,2 procent, van 4,6 procent eind april. Halverwege de maand lag de inflatieverwachting nog op 4,5 procent.

De inflatieverwachting voor de komende 5 jaar kwam in de definitieve cijfers uit tussen de 2,9 en 3,1 procent en daarmee de bandbreedte waarin de inflatie al langer beweegt. De tussentijdse data over mei lieten nog een stijging naar 3,2 procent zien.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.