Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Nvidia smaakmaker in groene Nasdaq

Nvidia smaakmaker in groene Nasdaq
25 mei 2023 om 22:08

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag overwegend hoger geëindigd. De S&P 500 won 0,9 procent op 4.151,28 punten, de Dow Jones index daalde 0,1 procent op 32.764,65 punten en de Nasdaq sloot 1,7 procent hoger op 12.698,09 punten. 

Uitspraken van chipfabrikant Nvidia voeden de hoop dat AI-programma’s een nieuwe periode van groei zullen opleveren voor een aantal grote technologiebedrijven. De omzetverwachtingen van Nvidia “voldeden aan de hype rond generatieve AI”,volgens KeyBank Capital Markets. 

De onzekerheid rond het Amerikaanse schuldenplafond houdt intussen aan. “Het vooruitzicht dat de Amerikaanse overheid zijn financiële verplichtingen niet kan voldoen, blijft van cruciale invloed op het sentiment in de aandelenmarkten wereldwijd”, stelde Hargreaves Lansdown.
 
Door de zorgen over een mogelijke wanbetaling is het rendement op eenmaands-staatsleningen in sommige gevallen gestegen tot meer dan 7 procent.

Fitch heeft inmiddels een zogeheten ‘rating watch negative’ afgegeven voor de kredietwaardigheid van de VS.  

“Sinds de financiële crisis in 2008 hebben dit soort waarschuwingen niet meer het effect dat ze vroeger hadden”, aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets, die nog steeds rekent op een deal over het schuldenplafond, hoewel een akkoord vermoedelijk over het weekend wordt heen getild.
 
Economisch nieuws was er donderdag over de regio Chicago, waar de Fed-index verbeterde van -0,37 in maart tot +0,07 in april. 

De groei voor de Amerikaanse economie werd in een tweede raming bijgesteld naar 1,3 procent over het eerste kwartaal, in plaats van 1,1 procent groei. Dit is nog wel fors minder dan een kwartaal eerder, toen het Amerikaanse bruto binnenlands product met 2,6 procent steeg.

Hewson wees daarbij op de PCE-kerninflatie in het eerste kwartaal, die uitkwam op 5 procent. Dit zorgde voor een stijging van de Amerikaanse tweejarige rente naar bijna 4,50 procent, oftewel het hoogste niveau sinds maart, door de verwachting dat de Federal Reserve de rente in juni toch zal verhogen.

De kans op een verhoging met 25 basispunten schat de markt momenteel in op 49 procent, dus slechts een nipte meerderheid rekent nog op een pauze. De kans op nog een verhoging was een week geleden nog minder dan 35 procent. Vrijdag verschijnen actuele PCE-inflatiedata over de maand april.

Het wekelijkse aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering ging licht omhoog van 225.000 naar 229.000, maar die 225.000 was fors lager dan de eerder gemelde 242.000.

De olieprijs is donderdag gedaald. Bij een settlement van 71,83 dollar werd een vat West Texas Intermediate 3,4 procent goedkoper. De Russische vicepremier Alexander Novak verwacht niet dat er extra productieverlagingen worden aangekondigd wanneer OPEC+ op 4 juni bijeenkomt, meldde Reuters. Ook de sterkere dollar zette donderdag druk op de olieprijzen, aldus marktanalist Edward Moya van Oanda.

De euro/dollar noteerde richting het slot in New York 0,3 procent lager op 1,0719.

Bedrijfsnieuws

Nvidia meldde in het tweede kwartaal een recordomzet van 11 miljard dollar te verwachten, terwijl het vorige record op 8,3 miljard dollar stond. Analisten rekenden op een beperkte stijging van 6,7 miljard naar 7,2 miljard dollar. De sterke aandacht van grote bedrijven zoals Microsoft en Google voor AI-programma’s zal op korte termijn tot hogere omzetten leiden, zei topman Jensen Huang. Analisten van ING en Degroof Petercam noemen het bericht zeer goed nieuws voor de sector. Het aandeel steeg ruim 24 procent.

Snowflake, aanbieder van software voor opslag van data in de cloud, meldde gisteravond juist een tegenvallend verlies van 226 miljoen dollar, ondanks forse omzetgroei. Het aangepaste winstcijfer was wel hoger dan verwacht. Verder is de outlook die Snowflake gaf lager dan de consensus. Het aandeel daalde meer dan 16 procent.

Best Buy heeft in het eerste kwartaal van 2023 minder omzet, maar meer winst geboekt dan verwacht. De omzet daalde van 10,6 naar 9,5 miljard dollar, en de winst per aandeel van 1,57 naar 1,15 dollar, terwijl analisten rekenden op 1,10 dollar. Het aandeel van de Amerikaanse elektronica retailer steeg ruim 3 procent.

American Eagle Outfitters verloor zo’n 12 procent, nadat het bedrijf zei te verwachten dat de omzet in het tweede kwartaal enkele procenten lager zal uitvallen dan een jaar eerder. Nutanix rekent juist op meer omzet dan verwacht en sloot daarom bijna 17 procent hoger. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.