Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen sluiten hoger

Europese beurzen sluiten hoger
19 mei 2023 om 18:37

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger geëindigd. De Stoxx Europe 600 index steeg 0,7 procent tot 468,85 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 0,7 procent op 16.275,38 punten. De Franse CAC 40 won 0,6 procent bij een stand van 7.491,96 punten. De Britse FTSE sloot 0,2 procent hoger op 7.756,87 punten.

De markten in Europa kenden opnieuw een dag van sterke winsten nadat de Japanse Nikkei op het hoogste niveau sinds 1990 sloot en de week met een winst van bijna 5 procent eindigde, zag marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

“Dit momentum vertaalde zich in de Europese sessie, waarbij de Duitse DAX een nieuwe recordniveau noteerde boven de 16.300 punten”, aldus Hewson, die wees op het optimisme over een “succesvolle oplossing” van de onderhandelingen over het Amerikaanse schuldenplafond.

Echter werd vrijdag aan het eind van de middag bekend dat de onderhandelingen in Washington zijn stilgelegd. Volgens de Republikeinse afgevaardigde Garret Graves uit Louisiana stelt het Witte Huis zich “onredelijk” op. Het is nog niet duidelijk hoe lang de gesprekken stil zullen liggen.

Toch gaven de Europese beurzen hun winsten niet meer prijs. Op weekbasis steeg de DAX evenwel meer dan 2 procent en stond ook de Stoxx Europe 600 duidelijk in de plus.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING lopen er nog een heel aantal economen, analisten of ‘profeten’ rond die al tijden waarschuwen voor het einde der tijden. “Die zullen na de rally op de aandelenmarkten in de afgelopen zes maanden hun knopen toch ook eens moeten tellen. Feit is dat ze hun onderweging in aandelen snel moeten gaan aanpassen om niet nog meer achter te blijven en klanten te verliezen. En dat zal de aandelenbeurzen een flinke steun geven.”

Op macro-economisch vlak was het vrijdag rustig. De consumentenprijzen in Japan zijn in april harder gestegen dan in de maand ervoor. De inflatie kwam uit op 3,5 procent, van 3,2 procent in maart. Ook de kernprijzen stegen verder. Inmiddels ligt de inflatie al twaalf maanden op rij boven de door de Bank of Japan gewenste 2 procent.

In Duitsland stegen de producentenprijzen in april minder hard, met 4,1 procent, tegen 6,7 procent in maart. Toch is de inflatoire druk volgens econoom Carsten Brzeski van ING nog niet voorbij, want op maandbasis stegen de Duitse producentenprijzen. Dat was voor het eerst sinds september vorig jaar.

Vrijdag is ook de G7-top in Hiroshima begonnen. Wereldleiders bespreken tijdens de top internationale handel en veiligheid. Onder andere de betrekkingen en sancties tussen China en Rusland staan op de agenda.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,0817. WTI-olie werd een half procent goedkoper op 71,42 dollar per vat.

Bedrijfsnieuws

Aandelenkoersen van halfgeleideraandelen als ASML, Infineon en STMicroelectronics profiteerden vrijdag met plussen van een half tot één procent mee van de grote belangstelling in A.I. gerelateerde fondsen in de VS.
 
In Parijs deden Veolia en Stellantis goede zaken, met winsten rond 2 procent. EssilorLuxottica en Kering leverden circa 1,5 tot bijna 2 procent in.

In de Duitse DAX ging Merck KGaA aan kop, met een plus van ruim 3 procent. Adidas was verreweg de grootste daler en leverde ruim 3 procent in. Het Amerikaanse Foot Locker kwam met slechte cijfers en het aandeel daalt in New York maar liefst 27 procent.

Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen in het rood.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.