Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Meta helpt Nasdaq aan stevige winst

Meta helpt Nasdaq aan stevige winst
27 apr 2023 om 22:09

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag flink hoger geëindigd. De S&P 500 steeg 2,0 procent op 4.135,35 punten, de Dow Jones index won 1,6 procent op 33.826,16 punten en de Nasdaq sloot 2,4 procent hoger op 12.142,24 punten.

De stemming was positief na de beter dan verwachte resultaten van sociale mediareus Meta Platforms woensdag nabeurs. Het aandeel steeg donderdag zo’n 14 procent, nadat de winstdaling voor de eigenaar van Facebook in het eerste kwartaal meeviel. Met name Chinese adverteerders zorgden voor de hoger dan verwachte advertentie-inkomsten bij Meta, volgens online-broker Lynx.

Michael Hewson van CMC Markets wees op de zorgen over First Republic Bank, dat eerder deze week slechte kwartaalcijfers publiceerde, waarbij bleek dat voor 100 miljard dollar aan spaargeld is weggehaald bij de bank.

“De bank is op zoek naar een soort reddingsplan, maar zoals vaak het geval is in dit soort situaties, is het heel moeilijk om het vertrouwen terug te winnen zonder een aanzienlijke herstructurering en/of herkapitalisatie”, aldus de marktanalist. Volgens de laatste berichten wil de Amerikaanse overheid niet ingrijpen.

Op weekbasis noteert First Republic Bank ruim 50 procent lager. Donderdag wist het aandeel iets te herstellen.

Economisch nieuws was er over de wekelijkse steunaanvragen die onverwacht daalden. Een voorlopig groeicijfer voor het eerste kwartaal liet een onverwacht sterke daling zien van de Amerikaanse economische groei, van 2,6 procent in het vierde kwartaal naar 1,1 procent. Economen rekenden op een groei van 2,0 procent.

De dollar en obligatierentes stegen na het verschijnen van de groeicijfers en een inflatie-indicator die harder dan verwacht opliep in het eerste kwartaal.

Volgens Capital Economics bevestigen de bbp-cijfers dat “de economische groei weliswaar vertraagt, maar nog niet instort”, hoewel de economen rekenen op “een meer uitgesproken verzwakking binnenkort”.

Verder tonen de wekelijkse steunaanvragen dat het misschien te vroeg is voor de Federal Reserve om te stoppen met het verhogen van de rente, aldus Capital Economics.

“Iets zorgwekkender was de stijging van de PCE-inflatie over het [eerste] kwartaal, van 4,4 naar 4,9 procent. De Fed zal zich daarover zorgen maken”, aldus Michael Hewson van CMC Markets.

Vrijdag verschijnt de PCE-inflatie voor de maand maart. De Fed maakt volgende week zijn rentebesluit bekend. Na het verschijnen van de Amerikaanse groei- en inflatiedata donderdag is de kans op een renteverhoging van 25 basispunten volgende week gestegen van 72 naar 85 procent. De kans op nog een renteverhoging in juni is volgens de markt zo’n 25 procent. De kans op renteverlagingen later in het jaar is wat afgenomen.

Het muntpaar euro/dollar noteerde donderdagavond 0,2 procent lager op 1,1025. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde 6 punten hoger op 3,51 procent. De tweejarige variant steeg 13 punten naar 4,07 procent.

WTI-olie werd 0,6 procent duurder.

Bedrijfsnieuws

Kledingretailer Gap schrapt 1.800 kantoorbanen, werd donderdag bekend. Het aandeel steeg licht.

Merck steeg een procent na een verhoging van de winstverwachting door het farmaciebedrijf. Ook Abbvie, Eli Lilly en Honeywell verhoogden hun verwachtingen voor het jaar bij de eerste kwartaalresultaten. Abbvie verloor 8 procent. Eli Lilly won ruim 3,5 procent en Honeywell 4 procent.

Motorfietsenfabrikant Harley Davidson zag de omzet sterker dan verwacht stijgen en boekte meer winst. Het aandeel daalde licht.

Speelgoedfabrikant Hasbro overtrof de verwachtingen en steeg meer dan 14,5 procent.  

Mastercard meldde een lagere omzet. De creditcardgigant won toch bijna 2 procent. eBay steeg ruim 5 procent, nadat het marktplaatsbedrijf weer winst boekte en de verwachtingen overtrof.

Roku steeg bijna een procent, hoewel het verlies van het platform voor videostreaming in het afgelopen kwartaal lager uitviel dan verwacht.

Bulldozerfabrikant Caterpillar presteerde veel beter dan verwacht. Het aandeel daalde rond een procent.

Nabeurs volgen Amazon en Intel met resultaten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Abbvie
    * *
  • Amazon.com
    * *
  • Caterpillar
    * *
  • Dow Inc.
    * *
  • EBAY
    * *
  • Eli Lilly & Co
    * *
  • Harley-Davidson
    * *
  • Honeywell
    * *
  • Intel Corp
    * *
  • Meta Platforms
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.