Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street sluit hoger

Wall Street sluit hoger
30 mrt 2023 om 22:08

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag hoger geëindigd. De S&P 500 won 0,6 procent op 4.050,83 punten, de Dow Jones index steeg 0,4 procent op 32.859,03 punten en de Nasdaq sloot 0,7 procent hoger op 12.013,47 punten. 

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets heeft de Nasdaq het goed gedaan in het eerste kwartaal, “maar de grote test moet nog komen nu we op weg zijn naar het tweede kwartaal. Wat gebeurt er met de Amerikaanse rente, de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie en de timing van eventuele renteverlagingen? Mijn gevoel zegt dat renteverlagingen nog lang op zich kunnen laten wachten, en dat is iets wat de markten momenteel niet inprijzen”, aldus de marktkenner.

Het uitblijven van meer drama in de bankensector geeft beleggers nu de gelegenheid om zich weer te richten op inflatie en de vooruitzichten voor het rentebeleid van de Federal Reserve.

Diverse Fed-leden lieten donderdag van zich horen. Zo gaf Susan Collins van de Boston Fed aan dat de stress in de banksector het lastiger maakt om het juiste rentebeleid te bepalen, maar dat een renteverhoging van nog eens 25 basispunten redelijk lijkt. Daarna volgt wat Collins betreft een pauze.

Richmond Fed-voorzitter Thomas Barkin was minder stellig. Hij ziet een “vrij breed” scala aan mogelijke uitkomsten voor het rentepad, gezien de onzekerheid over de vooruitzichten.

Vrijdag volgt het inflatiecijfer waar de Fed bij voorkeur naar kijkt voor zijn rentebeleid, de index voor persoonlijke consumptieve uitgaven, of de PCE-index. Er wordt gerekend op een daling, maar wel op een niveau dat nog zo hoog is dat de doelstelling van de Fed om de inflatie te temmen, nog niet zal zijn bereikt, volgens Interactive Investor.

Verder bleek donderdag dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal iets minder hard groeide dan eerder gemeld, namelijk met 2,6 procent in plaats van 2,7 procent. In het derde kwartaal bedroeg de groei nog ruim 3 procent.

Het wekelijkse cijfer voor de nieuwe aanvragen van een werkloosheidsuitkering steeg sterker dan verwacht, maar bleef op een relatief laag niveau onder de 200.000.  
 
De olieprijs is donderdag gestegen. Bij een settlement van 74,37 dollar werd een vat West Texas Intermediate bijna 2 procent duurder.

De olieprijzen konden profiteren van de ‘risk-on’ houding op de bredere financiële markten, volgens Stephen Innes van SPI Asset Management. Daarbij werden de prijzen ondersteund door een zwakkere dollar. De euro/dollar handelde donderdagavond 0,6 procent hoger op 1,0909.

Bedrijfsnieuws

Bed Bath & Beyond daalde ruim 26 procent tot een nieuw dieptepunt. De geplaagde retailer meldde donderdag het een deal met hedgefonds Hudson Bay Capital Management heeft beëindigd en in plaats daarvan tot 300 miljoen dollar aan aandelen wil uitgeven om een faillissement te voorkomen. De deal met Hudson Bay had de activiteiten voor dit jaar moeten financieren.

Intel steeg woensdag nog flink na een presentatie voor investeerders die meer details gaf over de plannen van de chipmaker om de daling in de productie en het marktaandeel van datacenterchips om te buigen. Donderdag sloot het aandeel ruim anderhalf procent in de plus.

Electronic Arts schrapt 6 procent van de banen. Dit leidt tot een eenmalige last van 170 miljoen tot 200 miljoen dollar. Het aandeel daalde licht.

Roku snijdt ook in het personeelsbestand, waarbij 200 banen verloren gaan, oftewel ook zo’n 6 procent van het totaal bij de streamingspecialist. Het aandeel verloor zo’n 3,5 procent.

Concentrix gaat fuseren met Webhelp uit Parijs, in een deal die het bedrijf waardeert op 4,8 miljard dollar. Het aandeel daalde zo’n 1,5 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Dow Inc.

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.