Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Groei Nederlandse economie houdt stand

Groei Nederlandse economie houdt stand
24 mrt 2023 om 07:04

De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal met 0,6 procent gegroeid, net als eerder berekend. Dit bleek vrijdag uit een tweede raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De groei van 0,6 procent op kwartaalbasis, volgt op een pas op de plaats in het derde kwartaal. Aanvankelijk werd voor het derde kwartaal nog een krimp van 0,2 procent gemeld.

De overheidsconsumptie voor het vierde kwartaal is opwaarts bijgesteld. Dat komt volgens het CBS onder meer door hogere uitgaven van gemeenten. Ook de consumptie door huishoudens was hoger dan eerder geraamd.

Huishoudens hebben meer besteed aan diensten zoals horeca, recreatie en cultuur. 

Het handelssaldo diensten is echter naar beneden aangepast. 

De groei in het vierde kwartaal werd breed gedragen, waarbij de consumptie door huishoudens en de overheidsconsumptie de grootste bijdrage leverden.

Ten opzichte van een jaar eerder groeide het bruto binnenlands product in het vierde kwartaal met 3,2 procent. Volgens de eerste berekening was dat 3,0 procent. 

Verder is de groei van het eerste kwartaal aangepast van 6,7 naar 6,3 procent, de groei van het tweede kwartaal van 5,1 naar 5,2 procent en de groei van het derde kwartaal van 3,1 naar 3,4 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.