AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM zondag, 19 maart 2023 12:09

Rentebesluit Fed belangrijkste volgende week

In dit artikel vind u onder andere informatie over: Avantium, Eurocommercial, Euronav, NIKE INC., Prosus, Tessenderlo Group, Van Lanschot Kempen,

(ABM FN) Beleggers zullen aankomende week hun aandacht richten op het rentebesluit van de Federal Reserve, nadat de Europese Centrale Bank zich niet liet afleiden door de huidige onzekerheden in de financiële sector en de rente conform verwachting verhoogde.

"Nu de ECB de rente met 50 basispunten heeft verhoogd, is de kans groot dat de Fed [woensdag] hetzelfde gaat doen", aldus chief investment officer Naeem Aslam van Zaye Capital Markets.

Volgens beleggingsstrateeg Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen lijkt de markt er in toenemende mate op te rekenen dat de rentes niet verder zullen worden verhoogd.

"Dat klinkt mooi, maar het impliceert dat de financiële voorwaarden zodanig zijn, dat ze de groei laag zullen houden, wat leidt tot sterke desinflatie. Of dat de financiële onrust zal aanhouden, waardoor de ECB prijs- en financiële stabiliteit niet zal kunnen scheiden. Verdere marktvolatiliteit is dan ook niet uitgesloten", waarschuwt Van Leenders.

In de persconferentie van voorzitter Christine Lagarde werd afgelopen week duidelijk dat de ECB zich voorlopig niet wil vastleggen op toekomstige renteverhogingen, hoewel die er vermoedelijk wel zullen komen. De ECB ziet momenteel geen tekenen van een liquiditeitscrisis, maar staat klaar om in te grijpen indien dit nodig is, zei Lagarde verder. "De banksector is nu sterker dan in 2008."

De markt zal benieuwd zijn wat de visie van de Fed hierover is, nadat de beurzen afgelopen week nog erg volatiel waren na de problemen rond SVB en Credit Suisse. De markt schat de kans hoog in dat de Amerikaanse centrale bank aankomende week de rentes zal verhogen met 25 basispunten.

Ook de Bank of England komt aankomende week met een rentebesluit. De markt prijst hier eveneens een renteverhoging in van 25 basispunten, maar de vraag of die verhoging er aankomende week al komt of op een later moment zorgt voor verdeeldheid onder beleggers. De kans op een verhoging komende week wordt ingeschat op 50 procent.

Verder is er aankomende week oog voor onder meer de Duitse ZEW-index op dinsdag en het Nederlandse consumentenvertrouwen op woensdag, naast de Chicago Fed-index op donderdag. Op vrijdag krijgen beleggers inzicht in de Amerikaanse en Europese samengestelde inkoopmanagersindices over maart.

Het cijferseizoen is ten einde gekomen. Aankomende week openen Avantium en Eurocommercial Properties de boeken in Amsterdam.

In België is het iets drukker met cijfers van onder meer Nyxoah, Celyad, IBA, Tessenderlo en WEB. Euronav houdt bovendien een buitengewone aandeelhoudersvergadering. Euronav wil zijn samenstelling aanpassen, zodat deze de huidige aandeelhoudersstructuur van Euronav beter weerspiegelt.

De raad van commissarissen van Euronav adviseert om op de BAV te stemmen tegen de vijf bestuurders die door aandeelhouder CMB worden aangedragen, "omdat CMB geen overtuigende rechtvaardiging voor de volledige herschikking van de raad heeft bekendgemaakt en CMB die de raad controleert zou niet in overeenstemming zijn met het huidige aandeelhouderschap van CMB van 25 procent".

In de VS komen GameStop, Nike en General Mills nog met cijfers. Op woensdag zullen beleggers in Prosus benieuwd zijn naar de resultaten van Tencent, waar de Zuid-Afrikaanse investeerder een belang in heeft.


De koers van het aandeel Avantium noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 4,21 en op zijn laagst 4,05. Het aandeel had een slotkoers van 4,07.

De koers van het aandeel Eurocommercial noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 22,94 en op zijn laagst 22,36. Het aandeel had een slotkoers van 22,40.

De koers van het aandeel Euronav noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 16,06 en op zijn laagst 15,30. Het aandeel had een slotkoers van 15,44.

De koers van het aandeel NIKE INC. noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 121,73 en op zijn laagst 118,67. Het aandeel had een slotkoers van 120,39.

De koers van het aandeel Prosus noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 66,50 en op zijn laagst 63,70. Het aandeel had een slotkoers van 64,94.

De koers van het aandeel Tessenderlo Group noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 30,15 en op zijn laagst 29,00. Het aandeel had een slotkoers van 29,55.

De koers van het aandeel Van Lanschot Kempen noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 27,65 en op zijn laagst 26,80. Het aandeel had een slotkoers van 26,95.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Preview, Weekoverzicht


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

maart 17, 2023

ABNAMRO grootste daler, en nu? – 15mrt23

maart 17, 2023

NN GROUP rijp voor een rebound – 16mrt23

maart 17, 2023

Berenstorm op de indexvelden – 17mrt23

maart 17, 2023

Bankensector, Aegon, Ordina, Flow Traders, Basic-Fit, ECB + de Fed | DeAandeelhouder Podcast Afl 115

Het laatste beursnieuws

updates

 • 10:30

  Aandeel Adobe: Sterke cijfers, nu hebben de stieren hun kans

 • 08:04

  Grote Amerikaanse banken snellen First Republic Bank te hulp

 • 15:21

  Aandeel Volkswagen: Wordt de outlook 2023 gerealiseerd?

 • 11:14

  LYNX prolongeert titel ‘Broker van het jaar’

 • 11:14

  LYNX prolongeert titel ‘Broker van het jaar’

 • 11:14

  LYNX prolongeert titel ‘Broker van het jaar’

 • 08:49

  Zwitserse centrale bank stut vertrouwen en kopzorgen voor de ECB

 • 10:34

  ETF van de week: Xtrackers Short DAX ETF (DXSN)

 • 08:38

  Rust keert terug, herstel bij bankaandelen

Masterclasses

 • 21 maart

  Waar komt rendement nou eigenlijk vandaan?

Columns

Nieuw
17 mrt 10:03 Doijer en Kalff

Alles wat u moet weten over de DJIA-goud ratio 2.0 en waarom uw favoriete indicatoren en ratio’s outdated zijn

17 mrt 10:19 Cees Smit

Column: Klimaat Gekkies in Brussel

16 mrt 14:58 Redactie

Bekijk de Persconferentie ECB