Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Futures voorspellen terughoudende opening Wall Street

Futures voorspellen terughoudende opening Wall Street
17 mrt 2023 om 12:10

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag vooralsnog een terughoudende opening tegemoet. Rond lunchtijd noteren de futures op de S&P 500 fractioneel in het rood.

Donderdag reageerden beleggers in New York opgelucht toen bekend werd dat 11 grote Amerikaanse banken samen 30 miljard dollar inleggen om het noodlijdende First Republic Bank te redden.

De steun “weerspiegelt het vertrouwen in First Republic en in banken van elke omvang”, zeiden de banken in een gezamenlijke verklaring. “Het toont een algemene inzet om banken te helpen hun klanten en gemeenschappen van dienst te zijn.”

Het aandeel van First Republic, dat deze week ruim 58 procent van zijn waarde verloor, veerde even op en sloot 10 procent hoger. In de nabeurshandel donderdag verloor het aandeel echter opnieuw terrein en ook vrijdag lijkt First Republic opnieuw onder druk te komen staan.

Volgens chief investment officer Naeem Aslam van Zaye Capital Markets blijven beleggers bezorgd “over de fundamentele bron” van het bankendrama, “namelijk de verwachte toekomstige beleidsbewegingen van de Federal Reserve.”

De Amerikaanse centrale bank komt volgende week met zijn rentebesluit en de afgelopen dagen speculeerden beleggers dat de Fed mogelijk een pauze inlast en de rente niet verder zal verhogen vanwege de turbulentie in de markten. Aslam wijst er echter op dat de ECB ondanks een dreigende bankencrisis ‘gewoon’ de rente met 50 basispunten heeft verhoogd donderdag.

Volgens de meest recente data van CME Group rekent een grote meerderheid van de markt nu op een verhoging met 25 basispunten door de Fed.

Op macro-economisch vlak is er vanmiddag aandacht voor de industriële productie in de VS in februari, de leidende indicatoren in dezelfde maand en een voorlopig consumentenvertrouwen in maart van de Universiteit van Michigan.

De Amerikaanse tienjaarsrente is vrijdag gedaald tot 3,53 procent. De euro/dollar handelt op 1,0634 en WTI-olie is 1,5 procent duurder.

Bedrijfsnieuws

First Republic noteert vrijdag in de voorbeurshandel 5 procent in het rood. De aandelen van de grootste banken die besloten hebben First Republic te hulp te schieten, laten nog geen grote bewegingen zien.

FedEx gaat vrijdag een 12 procent hogere opening tegemoet. De pakketbezorger opende donderdag nabeurs de boeken en verhoogde daarbij de outlook.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen zijn flink donderdag hoger geëindigd. De S&P 500 won 1,8 procent op 3.960,28 punten, de Dow Jones index steeg 1,2 procent op 32.246,55 punten en de Nasdaq sloot 2,5 procent hoger op 11.717,28 punten. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Dow Inc.

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.