Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street reageert opgelucht op reddingsplan First Republic

Wall Street reageert opgelucht op reddingsplan First Republic
16 mrt 2023 om 21:09

De Amerikaanse beurzen zijn flink donderdag hoger geëindigd. De S&P 500 won 1,8 procent op 3.960,28 punten, de Dow Jones index steeg 1,2 procent op 32.246,55 punten en de Nasdaq sloot 2,5 procent hoger op 11.717,28 punten. 

Beleggers in New York reageerden opgelucht op het nieuws dat 11 grote Amerikaanse banken het noodlijdende First Republic Bank een kapitaalinjectie van 30 miljard dollar geven.

De steun “weerspiegelt het vertrouwen in First Republic en in banken van elke omvang”, zeiden de banken in een gezamenlijke verklaring. “Het toont een algemene inzet om banken te helpen hun klanten en gemeenschappen van dienst te zijn.” 

Daarnaast werd bekend dat de Zwitserse centrale bank een megalening aan Credit Suisse, ook in de VS genoteerd, verstrekt.

“Op papier is het een mooie stap, die bijdraagt aan de solvabiliteit.” Of het genoeg is om de rust te laten terugkeren, is afwachten. “Angst rond banken is emotie”, aldus analist Corné van Zeijl van Actiam. “Je kunt er geen cijfer op plakken en dus ook nooit bepalen of het genoeg is.”

Verder was er aandacht voor het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De ECB verhoogde rente met 50 basispunten en lijkt daarmee nog niet zo bezorgd over de recente bankproblemen in Zwitserland en de VS.

“Nu de ECB de rente met 50 basispunten heeft verhoogd, is de kans groot dat de Fed [volgende week] hetzelfde gaat doen”, aldus chief investment officer Naeem Aslam van Zaye Capital Markets,

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering vorige week sterker is gedaald dan verwacht. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde van 212.000 naar 192.000, terwijl de markt rekende op 205.000 nieuwe aanvragen.

Het aantal afgegeven bouwvergunningen in de Verenigde Staten is in februari op maandbasis gestegen met 13,8 procent, terwijl het aantal in aanbouw genomen woningen toenam met 9,8 procent.

De index voor de bedrijvigheid in de industrie in de regio rond Philadelphia is in maart nauwelijks verbeterd. De zogeheten Philly Fed index steeg van -24,3 naar -23,2 punten.

De importprijzen daalden in februari op maandbasis met 0,1 procent, terwijl de exportprijzen met 0,2 procent stegen.

De euro/dollar handelde donderdagavond op 1,0615. Een vat WTI-olie werd een procent duurder. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde op 3,573 procent.

Bedrijfsnieuws

Western Alliance Bancorp sloot ruim 14 procent hoger terwijl First Republic Bank 10 procent won. JPMorgan steeg 2 procent en Morgan Stanley ruim anderhalf procent. De Amerikaanse notering van Credit Suisse daalde licht.

Adobe won 6 procent, nadat de softwaremaker een beter dan verwachte omzet boekte en de vooruitzichten verhoogde.

Proterra verloor liefst 54 procent, nadat de specialist in elektrificatie waarschuwde aan het einde van het eerste kwartaal mogelijk niet genoeg liquiditeit te hebben.

UiPath steeg meer dan 17 procent, na beter dan verwachte kwartaalcijfers.

Snap won dik 7 procent, nu er steeds meer druk wordt uitgeoefend op ByteDance om de Amerikaanse tak van TikTok af te stoten. Als TikTok niet wordt afgestoten, kan de app voor korte filmpjes worden verboden in de Verenigde Staten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.