AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee

Wall Street koerst af op lagere opening

Wall Street koerst af op lagere opening
16 mrt 2023 om 13:58

De Amerikaanse beurzen stevenen donderdag af op een lagere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel 0,2 procent in het rood.

De zorgen over de bankensector in de VS en Europa houden aan, ondanks dat de Zwitserse centrale bank een megalening aan Credit Suisse verstrekt.
 
"Als de stress in de markt aanhoudt, zal het een zeer moeilijke beslissing worden tussen een pauze en een kleine renteverhoging voor de Federal Reserve", aldus analisten van OCBC.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs al bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering vorige week sterker is gedaald dan verwacht. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde van 212.000 naar 192.000, terwijl de markt rekende op 205.000 nieuwe aanvragen.

Het aantal afgegeven bouwvergunningen in de Verenigde Staten is in februari op maandbasis gestegen met 13,8 procent, terwijl het aantal in aanbouw genomen woningen toenam met 9,8 procent.

De index voor de bedrijvigheid in de industrie in de regio rond Philadelphia is in maart nauwelijks verbeterd. De zogeheten Philly Fed index steeg van -24,3 naar -23,2 punten.

De importprijzen daalden in februari op maandbasis met 0,1 procent, terwijl de exportprijzen met 0,2 procent stegen.

De euro/dollar noteerde op 1,0612. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0576 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0575 op de borden.

Olie werd donderdag tot 0,2 procent duurder.

Bedrijfsnieuws

Western Alliance Bancorp noteerde voorbeurs 10 procent lager en First Republic Bank lijkt zelfs 34 procent te gaan inleveren. Grootbanken als Citi en Goldman Sachs lijken vlak tot licht lager te openen.

Adobe steeg voorbeurs 5,0 procent, nadat de softwaremaker een beter dan verwachte omzet boekte en de vooruitzichten verhoogde.

Proterra daalde voorbeurs ruim 23,0 procent, nadat de specialist in elektrificatie waarschuwde aan het einde van het eerste kwartaal mogelijk niet genoeg liquiditeit te hebben.

UiPath steeg bijna 17,0 procent, na beter dan verwachte kwartaalcijfers.

Snap won voorbeurs 6,0 procent, nu er steeds meer druk wordt uitgeoefend op ByteDance om de Amerikaanse tak van TikTok af te stoten. Als TikTok niet wordt afgestoten, kan de app voor korte filmpjes worden verboden in de Verenigde Staten.
 
Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag 0,7 procent lager op 3.891,93 punten. De Dow Jones index eindigde 0,9 procent in het rood op 31.874,57 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,1 procent tot 11.434,05 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!