Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street opent diep in het rood

Wall Street opent diep in het rood
15 mrt 2023 om 14:03

De Amerikaanse aandelenbeurzen gaan woensdag een flink lagere opening tegemoet, na sterke koersdalingen van Europese bankaandelen vanwege zorgen over Credit Suisse en een serie macrocijfers.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren circa een half uur voor de openingsbel tot 2,0 procent in het rood. 

De aandelenkoersen dalen, hoewel de markt voor staatsobligaties minder volatiel is, wat zou wijzen op minder onzekerheid over wat de Federal Reserve volgende week zal gaan doen.

In Europa schoot de nervositeit echter flink omhoog.

“Het was eigenlijk al een gegeven dat ook Europese banken tegen problemen zouden aanlopen en vandaag gaat de aandacht naar Credit Suisse”, zo merkte analist Naeem Aslam van Zaye Capital op. 

Volgens Aslam maken beleggers zich zorgen over het mogelijk omvallen van Credit Suisse, wijzend op het koersverlies voor het aandeel vanochtend van ruim 28 procent. “En over hoe groot de crisis zal zijn als dit daadwerkelijk gebeurt.” Aslam merkte op dat bij diverse Europese banken, waaronder BNP, de beurshandel al is stilgelegd vanwege de forse verliezen. “Dit creëert alleen maar meer chaos”, aldus de analist.

De Amerikaanse detailhandelsverkopen daalden in februari zoals verwacht licht, de producentenprijzen daalden ook met 0,1 procent, waar een stijging van 0,3 procent werd verwacht.  Ook de Empire State Index daalde fors van -5,8 in februari naar -24,6 in maart.  In januari stond de index al op een dieptepunt van -32,9.  Na de openingsbel volgen nog cijfers over de bedrijfsvoorraden, het vertrouwen onder huizenbouwers en de wekelijkse olievoorraden.

De olieprijs daalde verder. Een april-future West Texas Intermediate daalde 2,3 procent tot 69,67 dollar per vat, terwijl een mei-future Brent ook 2,3 procent goedkoper werd op 75,77 dollar.  

De euro/dollar noteerde scherp lager op 1,0572, een daling met 1,5 procent in één dag. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er nog 1,0739 op de borden. De onrust over de Europese banken drukt de euro en daarbij fungeert de dollar ook als ‘veilige haven’.

Bedrijfsnieuws

First Republic Bank stond 6 procent lager voorbeurs, nadat het aandeel dinsdag 27 procent hoger sloot, herstellend van de grote verliezen op maandag. Eerder woensdag leek het aandeel nog hoger te zullen openen.

Ook Western Alliance Bancorp gaat opnieuw onderuit in de elektronische handel voorbeurs, nadat het aandeel eerder op de dag hoger leek te gaan openen, na een winst van 14 procent dinsdag.

Guess waarschuwde voor een onverwacht kwartaalverlies. Het aandeel dreigt 8 procent lager te gaan openen.

Huizenbouwer Lennar overtrof de verwachtingen met zijn omzet en winst in het afgelopen kwartaal. Het aandeel lijkt vlak te gaan openen.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag met winst, nadat beleggers hun zenuwen in bedwang kregen na het omvallen van de Amerikaanse Silicon Valley Bank. 

De S&P500 index sloot 1,7 procent hoger op 3.919,29 punten. Technologiebeurs Nasdaq steeg 2,1 procent tot 11.428,15 punten en de Dow Jones-index eindigde 1,1 procent hoger op 32.155,40 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers TomTom

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.