AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM dinsdag, 14 maart 2023 12:16

Wall Street wacht op inflatiecijfers

In dit artikel vind u onder andere informatie over: Citigroup, Dow Inc.,

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een hogere opening tegemoet, in afwachting van belangrijke inflatiecijfers uit de Verenigde Staten. Rond het middaguur noteren de futures op de S&P 500 0,4 procent in het groen.

Maandag sloten de indexen in New York overwegend lager, na een volatiele handelsdag. Bankaandelen stonden daarbij flink onder druk. Niet alleen die van regionale banken, maar ook van zwaargewichten als Bank of America, Citigroup en Goldman Sachs.

"De markt vreest dat nog meer banken zullen omvallen, maar de vraag is hoe waarschijnlijk dat is. Zeker nu de Amerikaanse overheid en de Fed hebben toegezegd garant te staan voor alle deposito’s, ook tegoeden boven het depositogarantiestelsel van 250.000 dollar", zei Justin Blekemolen van online broker Lynx.

"Dit soort ingrepen werken natuurlijk wel risicoverhogend en mogelijk zelfs inflationair. Met dalende rentes ligt inflatie eveneens op de loer", aldus de beleggingsspecialist.

Het Amerikaanse inflatiecijfer dat vanmiddag verschijnt, was al belangrijk voor de markt, maar is dat in het licht van een dreigende bankencrisis nog meer. Het bankendrama heeft er de afgelopen dagen voor gezorgd dat beleggers erop rekenen dat de Federal Reserve bij zijn rentebesluit volgende week mogelijk op de pauzeknop drukt of de rente slechts beperkt verhoogt. Recent werd juist nog rekening gehouden met een renteverhoging van 50 basispunten.

De verwachting is dat de Amerikaanse inflatie in februari is afgekoeld tot 6,0 procent op jaarbasis, van 6,4 procent in januari. De kerninflatie zou beperkt zijn afgenomen, van 5,6 tot 5,5 procent.

"Indien de inflatie hoger dan verwacht naar buiten komt, dan kan de Fed niet anders dan de rente op 22 maart, ondanks de bankencrisis, gewoon te verhogen", aldus Blekemolen.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend al bekend dat het vertrouwen van kleine ondernemers in de VS in februari licht is gestegen. De vertrouwensindex steeg van 90,3 in januari naar 90,9 afgelopen maand.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteert dinsdag op 3,612 procent en de tweejarige variant op 4,25 procent. De obligatierentes lopen daarmee weer op ten opzichte van maandag.

De euro/dollar handelt richting de inflatiecijfers op 1,0711. WTI-olie is 2,5 procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

First Republic Bank en Western Alliance Bancorp gingen maandag hard onderuit. Dinsdag in de voorbeurshandel stijgen de aandelen zo'n 20 procent.

United Airlines rekent op een verlies in het eerste kwartaal van 2023 als gevolg van kosten die het bedrijf verwacht te maken door een mogelijke nieuwe cao, zo maakte de luchtvaartmaatschappij maandag nabeurs bekend. De outlook voor heel het jaar werd wel gehandhaafd. Ook de omzet in het eerste kwartaal komt vermoedelijk iets hoger uit dan eerder verwacht. Het aandeel gaat dinsdag wel een 6 procent lagere opening tegemoet.

Sectorgenoot Delta Air Lines meldde dinsdag dat het om een soortgelijke reden rekent op een verlies in het eerste kwartaal. De rest van de outlook bleef echter staan en het aandeel beweegt nauwelijks op het nieuws.

Softwarebedrijf GitLab kwam maandag nabeurs met een teleurstellende outlook. Het aandeel daalt voorbeurs 31 procent.

Slotstanden

De S&P 500 daalde maandag 0,2 procent op 3.855,76 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 31.819,14 punten en de Nasdaq sloot 0,5 procent hoger op 11.188,84 punten.


De koers van het aandeel Citigroup noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 47,23 en op zijn laagst 44,60. Het aandeel had een slotkoers van 44,74.

De koers van het aandeel Dow Inc. noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 53,24 en op zijn laagst 51,99. Het aandeel had een slotkoers van 52,40.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Futures


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

maart 14, 2023

Banken eurozone dalen harder dan in de VS? | 14 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 13, 2023

ING met veerkrachtige bulls

maart 13, 2023

De beer is aan zet

maart 13, 2023

Edwin Wierda over ABN, ING, ASML & DSM

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:59

  Focus op Amerikaans inflatiecijfer in het licht van bankencrisis

 • 11:10

  Technische verzwakkingen bij AEX & ING

 • 08:22

  Amerikaanse overheid staat garant voor tegoeden SVB: beleggers opgelucht

 • 10:49

  Aandeel Adidas: Nog steeds in de “crash zone”

 • 08:44

  Wall Street struikelt over Silvergate en SVB Financial – Verder focus op NFP

 • 11:56

  Aandeel Occidental Petroleum: Warren Buffet overtuigd

 • 08:21

  Beurs stabiliseert en inflatie in China daalt

 • 09:40

  ETF van de week: Lyxor Nasdaq-100 Daily 2x Leveraged UCITS ETF (LQQ)

 • 08:15

  Beleggers reageren op waarschuwingsschot Jerome Powell

Masterclasses

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

 • 21 maart

  Waar komt rendement nou eigenlijk vandaan?

Columns

Nieuw
14 mrt 11:07 Redactie

Fed tussen twee vuren: inflatie of liquiditeitsrisico

13 mrt 17:49 Redactie

Video: Banken crisis uitgelegd

13 mrt 09:15 Cees Smit

Column: Uit het oog van de banken storm?