AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM dinsdag, 14 maart 2023 19:19

Amerikaanse beurzen op winst

In dit artikel vind u onder andere informatie over: Charles Schwab, Dow Inc., Goldman Sachs,

De Amerikaanse beurzen stonden dinsdagavond op winst, na nadat beleggers hun zenuwen in bedwang kregen na het omvallen van de Amerikaanse Silicon Valley Bank. 

De S&P500-index noteerde 0,8 procent hoger op 3.888,23 punten. Technologiebeurs Nasdaq steeg 1,3 procent en de Dow Jones-index stond 0,2 procent hoger. 

Beleggers speculeerden dat de Federal Reserve Bank voorzichtiger zal worden met het verhogen van de rente, na het debacle met de bank voor startups uit Californië, de sluiting van Signature Bank en van Silvergate Capital. 

Goldman Sachs voorspelt bijvoorbeeld dat de Fed volgende de rente niet verhoogt, omdat dit contra-productief zou werken voor de inspanningen om het financiële systeem te verstevigen. "We zijn het ermee eens dat er meer moet worden verkrapt om de inflatie aan te pakken als de zorgen over financiële stabiliteit afnemen, maar denken dat de beleidsmakers bij de Fed voorlopig de prioriteit zullen leggen bij de financiële stabiliteit."

Aandelen van banken, die maandag hard onderuit gingen, herstelden sterk en hielpen de S&P500-index zo aan winst. First Republic Bank werd zelfs 56 procent meer waard. ook KeyCorp, Zions Bancorp en Charles Schwab zagen de koersen sterk opveren. 

"De beweging in regionale banken waren zeker zorgwekkend, maar op dit moment lijkt het beperkt tot een handvol unieke namen", zei Michael Sheldon van RDM Financial. Al kunnen er nog wel nieuwe schokken volgen, denkt hij.

Een belangrijk inflatiecijfer stelde kennelijk ook gerust. De inflatie van de consumentenprijzen daalde van 6,4 procent in januari naar 6,0 procent in februari. Het was de achtste maand op rij waarin de inflatie afkoelde en dit was conform verwachtingen. 

In tegenstelling tot Goldman Sachs denkt Cindy Beaulieu van Conning dat de Fed er volgende week nog wel een kwart procentpunt bijdoet op de beleidsrente. "Ze doen alles om het vertrouwen in de markt snel te herstellen en zitten nu in een zeer netelig parket. Als ze de rente niet verhogen, zal men zich afvragen of dit betekent dat de bankensituatie zo ernstig is dat de rente niet meer omhoog kan."

Op macro-economisch vlak werd eerder dinsdag al bekend dat het vertrouwen van kleine ondernemers in de VS in februari licht is gestegen. De vertrouwensindex steeg van 90,3 in januari naar 90,9 afgelopen maand.
  
De olieprijs zakte. Een april-future West Texas Intermediate werd 1,7  procent minder waard op 73,42 dollar, terwijl voor een mei-future Brent 79,36 dollar werd betaald, een daling van 1,7 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0717. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er 1,0783 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws
 
De  banken First Republic Bank en Western Alliance Bancorp gingen maandag hard onderuit maar stegen dinsdag 28 procent en 17 procent. 

United Airlines daalde 5 procent. De nieuwe cao kan een verlies in het eerste kwartaal opleveren, maar de omzet zal iets hoger dan eerder verwacht zijn, meldde het luchtvaartbedrijf.  

Ook Delta Air Lines rekent op een verlies in het eerste kwartaal. Het aandeel bewoog nauwelijks.

Softwarebedrijf GitLab kwam maandag nabeurs met een teleurstellende outlook. Het aandeel daalde 27 procent.

Apollo Global Management wil chemiebedrijf Univar Solutions overnemen voor 8,1 miljard dollar. Dit bevestigde Univar, nadat The Wall Street Journal de deal aankondigde. Het aandeel Univar stond 12 procent hoger.


De koers van het aandeel Charles Schwab noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 54,90 en op zijn laagst 45,00. Het aandeel had een slotkoers van 51,91.

De koers van het aandeel Dow Inc. noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 53,24 en op zijn laagst 51,99. Het aandeel had een slotkoers van 52,40.

De koers van het aandeel Goldman Sachs noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 326,11 en op zijn laagst 314,54. Het aandeel had een slotkoers van 315,51.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

After_the_bell


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

maart 14, 2023

AEGON mag rebounden – 14mrt23

maart 14, 2023

Grootste stijger op de NL beurs: Basic-Fit

maart 14, 2023

Banken eurozone dalen harder dan in de VS? | 14 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 13, 2023

ING met veerkrachtige bulls

Het laatste beursnieuws

updates

 • 15:28

  Beursupdate & technische analyse S&P 500 en AEX

 • 08:59

  Focus op Amerikaans inflatiecijfer in het licht van bankencrisis

 • 11:10

  Technische verzwakkingen bij AEX & ING

 • 08:22

  Amerikaanse overheid staat garant voor tegoeden SVB: beleggers opgelucht

 • 10:49

  Aandeel Adidas: Nog steeds in de “crash zone”

 • 08:44

  Wall Street struikelt over Silvergate en SVB Financial – Verder focus op NFP

 • 11:56

  Aandeel Occidental Petroleum: Warren Buffet overtuigd

 • 08:21

  Beurs stabiliseert en inflatie in China daalt

 • 09:40

  ETF van de week: Lyxor Nasdaq-100 Daily 2x Leveraged UCITS ETF (LQQ)

Masterclasses

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

 • 21 maart

  Waar komt rendement nou eigenlijk vandaan?

Columns

Nieuw
14 mrt 15:46 Nico Inberg

Nog één keer hoge inflatie.. en dan omlaag

14 mrt 11:07 Redactie

Fed tussen twee vuren: inflatie of liquiditeitsrisico

13 mrt 17:49 Redactie

Video: Banken crisis uitgelegd