Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Biden noemt bankensysteem veilig

Biden noemt bankensysteem veilig
13 mrt 2023 om 14:46

De Amerikaanse president Joe Biden heeft maandag gezegd dat het bankensysteem veilig is, benadrukkend dat er stappen zijn genomen om de gevolgen te beperken van het omvallen van de Silicon Valley Bank en om het vertrouwen in het financiële systeem te versterken.

¨Dankzij de snelle actie van mijn regering in de afgelopen paar dagen, kunnen Amerikanen vertrouwen hebben dat het bankensysteem veilig is”, zei Biden tijdens een televisietoespraak.

Een dag eerder kondigden nationale toezichthouders noodmaatregelen aan waardoor alle depositohouders bij Silicon Valley Bank hun geld zeker terug krijgen na het faillissement.

De autoriteiten meldden zondag dat ook een tweede bank, Signature Bank, was overgenomen om te worden afgewikkeld. Dit is één van de grootste banken voor cryptobedrijven.

Silicon Valley Bank en Signature Bank werden in een ongebruikelijke stap aangemerkt als een systeemrisico voor het financiële systeem. Dat biedt de autoriteiten meer ruimte op depositohouders vrij te stellen.

Biden zei dat het spaargeld in beide banken veilig is en dat klanten vanaf vandaag weer bij hun geld kunnen. Belastingbetalers zullen geen bijdragen leveren aan de kosten van de reddingsoperatie.

De president zei dat hij het Congres en toezichthouders zal vragen om de regels voor banken aan te scherpen, zodat het “minder waarschijnlijk wordt dat zo’n bankfaillissement opnieuw gebeurt”.

Beleggers in banken worden niet beschermd. Ze namen bewust een risico en toen dat niet goed uitpakte, waren ze hun geld kwijt. “Zo werkt kapitalisme”, aldus Biden. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.