Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street koerst af op groene opening

Wall Street koerst af op groene opening
10 mrt 2023 om 15:00

De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag af op een hogere opening. Na de koersval op donderdag noteerden de futures op de toonaangevende S&P 500 ruim een half uur voor de openingsbel 0,3 procent in het groen en de Nasdaq lijkt 0,6 procent hoger te gaan openen.

Zorgen over de Amerikaanse SVB Financial Bank, onder meer gericht op financiering van startups in Silicon Valley, drukken ook vrijdag op het sentiment. De cryptomarkten leverden de afgelopen 24 uur stevig in.

De markt kijkt ook uit naar het Amerikaans banenrapport, dat een belangrijke rol zal spelen bij de beslissing van de Fed tijdens zijn beleidsvergadering later deze maand, net als de inflatiecijfers volgende week.

Uit de cijfers bleek dat het aantal banen in februari is gestegen met 311.000, terwijl de markt rekende op een stijging van circa 200.000 banen. De werkloosheid steeg van 3,4 naar 3,6 procent. Het gemiddeld uurloon steeg op jaarbasis met 4,6 procent naar 33,09 dollar per uur. De arbeidsparticipatie bedroeg 62,5 procent.

“De arbeidsdata zijn zo sterk als ze maar kunnen zijn”, zei marktanalist Naeem Aslam van Zaye Capital Markets. “Dit heeft het vertrouwen vergroot onder beleggers die dachten dat de Amerikaanse economie in puin ligt en dat de situatie alleen maar erger zou worden als de Fed de rente agressief zou verhogen. Nu is het zo goed als zeker dat de Fed de rente tijdens de volgende beleidsvergadering met 50 basispunten zal verhogen”, voegde hij toe.

Maar het rapport bevatte volgens anderen niet alleen maar sterke cijfers. Zo liep de werkloosheid onverwacht op naar 3,6 procent en neemt de loongroei steeds verder af, wat een signaal zou kunnen zijn dat de oververhitting op de arbeidsmarkt afneemt.

“Ik zag meer goed dan slecht nieuws”, zei beleggingsstrateeg Art Hogan van B Riley Wealth Management. “Het gemiddelde uurloon lag onder de verwachtingen, de werkloosheid steeg en we zien nog steeds een toename van de arbeidsparticipatie, wat enorm positief is. Het rapport van vandaag is waarschijnlijk een steun in de rug voor de markten en kan van invloed zijn op hoeveel de Fed moet verhogen bij de volgende vergadering.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteert op 3,810 procent en de euro/dollar op 1,0634. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0578 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0580 op de borden.

Olie werd 0,9 procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

SVB Financial noteerde voorbeurs nog eens 63,2 procent lager, na donderdag al meer dan 60 procent gedaald te zijn. De bank meldde donderdag nieuwe aandelen te moeten moeten uitgeven in combinatie met de massale verkoop van bezittingen, tegen hoge kortingen.
 
De problemen bij SVB zetten druk op de financiële sector. JPMorgan Chase lijkt 0,1 procent lager van start te gaan, US Bancorp 1,5 procent en First Republic Bank 17,0 procent. Bank of America lijkt na de koersval op donderdag het verlies vandaag te kunnen beperken tot circa een half procent.

Oracle noteerde voorbeurs 4,7 procent lager na tegenvallende kwartaalcijfers.

DocuSign verloor 13,1 procent, zelfs nadat het softwarebedrijf voor elektronische handtekeningen meldde het afgelopen kwartaal winst te hebben geboekt, terwijl de omzet de verwachtingen overtrof.

Gap daalde 8,1 procent, nadat de kledingretailer over het afgelopen kwartaal een verlies rapporteerde dat groter was dan een jaar eerder. De omzet daalde met 6 procent tot 4,2 miljard dollar.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 1,9 procent lager op 3.918,32 punten. De Dow Jones index eindigde 1,7 procent in het rood op 32.254,86 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 2,1 procent tot 11.338,35 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers American Express

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.