Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street in mineur richting weekend

Wall Street in mineur richting weekend
10 mrt 2023 om 22:10

De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag lager geëindigd. De S&P 500 daalde 1,5 procent op 3.861,59 punten, de Dow Jones index verloor 1,1 procent op 31.909,64 punten en de Nasdaq sloot 1,8 procent lager op 11.138,89 punten. Op weekbasis verloren de drie grote indexen zo’n 4 tot 5 procent, waarmee het de slechtste week was van 2023 tot dusver.

Zorgen over de Amerikaanse SVB Financial Bank, onder meer gericht op financiering van startups in Silicon Valley, drukten ook vrijdag op het sentiment. Volgens de laatste berichten zou SVB Financial een verkoop overwegen. De toezichthouder in Californië heeft de bank inmiddels gesloten en een curator aangesteld.

De handel in SVB Financial werd vrijdag stilgelegd door alle malaise, na donderdag al meer dan 60 procent gedaald te zijn.

De markt keek vandaag ook naar het Amerikaans banenrapport, dat een belangrijke rol zal spelen bij de beslissing van de Federal Reserve tijdens zijn beleidsvergadering later deze maand, net als de inflatiecijfers volgende week.

In februari was sprake van een banengroei van 311.000. De markt had een stijging van rond de 200.000 banen verwacht. De werkloosheid kwam in februari uit op 3,6 procent. Dat was in januari 3,4 procent. Economen rekenden voor februari op een stabiel percentage.

De verdiensten per uur stegen afgelopen maand met 0,08 dollar naar 33,09 dollar. Op jaarbasis was dit een stijging van 4,6 procent. Hier werd gerekend op 4,8 procent.

Voor januari werd de banengroei aangepast van 517.000 naar 504.000 en voor december van 260.000 naar 239.000.

“De arbeidsdata zijn zo sterk als ze maar kunnen zijn”, oordeelde marktanalist Naeem Aslam van Zaye Capital Markets. “Nu is het zo goed als zeker dat de Fed de rente tijdens de volgende beleidsvergadering met 50 basispunten zal verhogen”, voegde hij toe.

Volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank komt het banenrapport de Fed juist goed uit, met name door de stijgende werkloosheid en de vertraging van de loonontwikkeling.

Met dit rapport lijkt de Amerikaanse arbeidsmarkt meer in balans te komen, ook qua loonontwikkeling. Daarmee lijkt de kans dat de Fed op 22 maart voor een renteverhoging van 50 basispunten kiest in elk geval wat kleiner, aldus Marey, maar veel zal afhangen van het inflatiecijfer van aanstaande dinsdag over februari.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vrijdagavond op 3,687 procent en de euro/dollar op 1,0640. Bij aanvang van de handelsdag vrijdagochtend bewoog het muntpaar nog op 1,0578. 

De olieprijs is vrijdag gestegen, profiterend van dollarzwakte. Bij een settlement van 76,68 dollar werd een vat West Texas Intermediate 1,3 procent duurder. Op weekbasis verloor de olieprijs bijna 4 procent terrein.

Bedrijfsnieuws

De problemen bij SVB zetten druk op de financiële sector. US Bancorp daalde 4 procent en First Republic Bank rond de 15 procent. Goldman Sachs verloor ruim 4 procent.

Oracle sloot ruim 3 procent lager na tegenvallende kwartaalcijfers.

DocuSign verloor bijna 23 procent, hoewel het softwarebedrijf voor elektronische handtekeningen meldde het afgelopen kwartaal winst te hebben geboekt, terwijl de omzet de verwachtingen overtrof.

Gap daalde ruim 6 procent, nadat de kledingretailer over het afgelopen kwartaal een verlies rapporteerde dat groter was dan een jaar eerder. De omzet daalde met 6 procent tot 4,2 miljard dollar.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.