Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

PostNL schrapt honderden banen

PostNL schrapt honderden banen
27 feb 2023 om 07:21

PostNL is van plan om honderden banen te schrappen als onderdeel van een reorganisatieplan. Dit maakte het postbedrijf maandag bekend.

In totaal wil PostNL 200 tot 300 voltijdbanen schrappen om indirecte kosten te besparen, vooral bij Pakketten. Hiervoor neemt het postbedrijf een voorziening van 20 miljoen euro in 2023.

De maatregelen moeten extra jaarlijkse kostenbesparingen opleveren van circa 25 miljoen euro in 2024 en vanaf 2025 jaarlijks circa 30 miljoen euro. Tegelijk doet PostNL ook een extra kapitaalinvestering van 10 miljoen euro in innovatie en kwaliteit “om de klantwaarde” te verbeteren.

Ook werd maandag aangekondigd dat de twee tranche van het inkoopprogramma van eigen aandelen, dat in de loop van dit jaar zou worden uitgevoerd, wordt uitgesteld tot de bedrijfsresultaten verder herstellen.

Verder wordt het dividend fors verlaagd. Over 2022 wil PostNL een dividend uitkeren van 0,16 euro per aandeel tegen 0,42 euro per aandeel over 2021. Er werd in augustus al een interim-dividend uitgekeerd van 0,14 euro.

“De uitdagende omstandigheden houden naar verwachting aan in 2023. Het is daarom cruciaal dat we blijven investeren in het versterken van ons fundament en het verstevigen van onze positie in een dynamische en zeer competitieve mark”, aldus CEO Herna Verhagen.

“Onze proactieve aanpak zorgt voor een goede uitgangspositie voor PostNL om het groeitraject in e-commerce te kunnen hervatten, waarbij we een solide resultaat bij Mail in Nederland kunnen handhaven. De eerdere en vandaag gepresenteerde maatregelen zullen zich na 2023 vertalen in een beter resultaat dat verder wordt ondersteund wanneer het economische klimaat begint te verbeteren”, stelde de CEO.

Voor 2023 wordt een EBIT-resultaat verwacht van 70 tot 100 miljoen euro, een vrije kasstroom van 40 tot 70 miljoen euro en een genormaliseerd totaalresultaat van 10 tot 40 miljoen euro. Dit was in 2022 respectievelijk 84 miljoen, 40 miljoen en 90 miljoen euro.

Cijfers

PostNL sprak over het vierde kwartaal van een solide resultaat in het piekseizoen, ondanks dat de binnenlandse volumes bij Pakketten met 3,8 procent terugliepen, zonder het eenmalige effect van de coronacrisis. Op gerapporteerde basis daalden de volumes met 5,4 procent. De volumes bij briefpost in Nederland liepen met 8,1 procent terug. De consensus hield rekening met een daling van de volumes bij Pakketten met 1,5 procent en bij briefpost met 9,0 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers PostNL

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.