Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street zakt weg

Wall Street zakt weg
3 feb 2023 om 19:33

De Amerikaanse beurzen noteren vrijdag lager met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 daalt 0,9 procent op 4.143,81 punten, de Dow Jones index verliest 0,4 procent op 33.906,61 punten en de Nasdaq noteert 1,1 procent lager op 12.070,16 punten. 

Beleggers focussen zich vandaag op het Amerikaanse banenrapport en de resultaten van techzwaargewichten Apple, Amazon en Alphabet.

Er kwamen in januari 517.000 banen bij in de Verenigde Staten. Dat is veel meer dan de 187.000 waarop de markt rekende. En de werkloosheid liep terug naar 3,4 procent, in plaats van een stijging naar 3,6 procent, zoals analisten hadden verwacht.

De enorme groei van het aantal banen in de Verenigde Staten in januari is breed gedragen en in combinatie met een dalende loongroei is het banenrapport voor de Federal Reserve een bevestiging dat bij de volgende beleidsvergadering een renteverhoging met 25 basispunten afdoende lijkt, zo zei marktanalist Philip Marey van Rabobank vrijdag aan ABM Financial News.

De robuuste economie geeft de Fed de ruimte om de rente nog wat verder te verhogen. Marktkenners wezen erop dat beleggers juist rekenen op een groeivertraging die zou moeten leiden tot een pauze in het aantal renteverhogingen. 

Apple behaalde afgelopen kwartaal een lagere winst en omzet, als gevolg van productieverstoringen in China, waardoor het minder premium iPhones kon leveren. 

“We denken dat we zouden zijn gegroeid met de iPhone zonder de aanbodbeperkingen,” zei CEO Tim Cook in een toelichting. “De macro-economische situatie is moeilijker in te schatten, maar het is duidelijk als je naar de cijfers kijkt dat we het kwartaal de wind niet in de zeilen hadden”, aldus de Apple-topman.

Alphabet zag in het vierde kwartaal de advertentieinkomsten teruglopen en Amazon schreef vooral zwarte cijfers dankzij Amazon Web Services en dook over heel 2022 zelfs flink in de rode cijfers. Ook social mediabedrijf Snap had het afgelopen kwartaal lastig.

“Vergeet niet dat de drie bedrijven [Amazon, Apple en Alphabet] hun koersen dit jaar al flink hebben zien oplopen. Het lijkt gewoonweg tijd voor beleggers om in aanloop naar het weekend even op adem te komen”, concludeerde marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Op macro-economisch was er verder aandacht voor inkoopdata voor de Amerikaanse dienstensector. S&P Global meldde een minder sterke afname van de economische activiteit in januari, maar het risico op een economische krimp in het eerste kwartaal blijft, aldus econoom Chris Williamson.

ISM meldde juist dat de Amerikaanse dienstensector in januari weer is gegroeid en ook sterker dan voorzien.

De euro/dollar handelt vrijdagavond op 1,0815 en olie wordt 3 procent goedkoper. De Amerikaanse obligatierentes stijgen.

Bedrijfsnieuws

Alphabet en Amazon noteren vrijdag 2 tot 6 procent lager na het openen van de boeken donderdagavond. Apple noteert na een lagere start toch in het groen.

De omzet van Apple stond in het afgelopen kwartaal onder druk door productieverstoringen in China, waardoor minder iPhones afgeleverd konden worden. De omzet kwam uit op 117,2 miljard dollar, tegenover 123,9 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Analisten rekenden op 121,4 miljard dollar.

Amazon schoot daarnaast flink tekort op het winstvlak, vanwege de “onzekere economie”. Het operationele resultaat van de e-commercegigant kwam in het vierde kwartaal uit op 2,7 miljard dollar, tegen 3,5 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. In januari kondigde Amazon nog een grote ontslagronde aan, waarbij ruim 18.000 banen verloren gaan.

Alphabet zag de advertentie-inkomsten bij Google en Youtube in het afgelopen kwartaal onder druk staan en de omzet viel iets lager uit dan verwacht. Ook Alphabet kondigde recent een reorganisatie aan, waarbij 12.000 banen verloren gaan. 

Qualcomm stijgt licht en Starbucks daalt 4 procent na cijfers.

Ford maakte donderdag nabeurs een miljardenverlies bekend en noteert vrijdag 7 procent lager.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.