AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

Redactie dinsdag, 31 januari 2023 10:37

Bears nog steeds de baas op de financiële markten

Amerikaanse aandelen gingen van een pijnlijke oktober naar een bescheiden opleving, maar daar kwam een einde aan in de derde week van december, toen de S&P 500 na een periode van vijf dagen uitkwam op een verlies van 0,2%, wat de totale verliezen voor de maand op 6% bracht. 

Terugblikkend op 2022 waren de verliezen voor aandelen aanzienlijk: de S&P noteerde een totale daling van 25% en de techbedrijven op de Nasdaq 100 verloren maar liefst 35%. Om specifieker te zijn hebben Tesla en Meta Platforms allebei ongeveer twee derde van hun respectieve waarde verloren, en Netflix en Amazon ongeveer de helft. 

Door de Oekraïne-crisis moesten de Europeanen 1 biljoen dollar extra betalen voor energierekeningen, en de aardgasprijzen zullen naar verwachting tot 2026 hoog blijven door een tekort. Regeringen moesten 700 miljard dollar betalen om bedrijven en consumenten te helpen met verlammende energiekosten, maar als we vooruit kijken naar 2023, "wordt het voor regeringen veel moeilijker om de crisis volgend jaar te beheersen", in de woorden van Martin Devenish van S-RM, vanwege de recessieomstandigheden en de aanhoudende hoge rente. In het geval dat de gasfutures stijgen tot 210 euro per megawattuur, zou een anders milde recessie kunnen omslaan in een ernstigere neergang, aldus Jamie Rush van Bloomberg Economics.

Iedereen die betrokken is bij de CFD-handel in aandelen van grote energiebedrijven heeft moeten worstelen met de vraag wat er nu te verwachten valt. Is er realistisch gezien een lichtpuntje aan het einde van de tunnel? Ga met ons mee om deze vraag te beantwoorden.

Centrale banken

Zowel de Europese Centrale Bank (ECB) als de Amerikaanse Federal Reserve hebben in december aangegeven dat ze, ondanks goed nieuws over de inflatie, nog niet klaar waren met het havikistische beleid. Aandelen daalden op het nieuws over hun houding en een feit blijft dat we niet weten wanneer ze zullen overschakelen op een dovish beleid.

Stock market bulls denken dat maart het hoogtepunt zal zijn voor de Fed-verhogingen, maar andere analisten maken zich zorgen dat als de inflatie te hoog blijft, de rentetarieven dat naar alle waarschijnlijkheid ook zullen zijn. "Beleidsmakers, althans in de VS en Europa, lijken zich nu neer te leggen bij een zwakkere economische groei in 2023", schrijft Christian Nolty van Deutsche Bank.

China 

De Chinese MSCI-index daalde het afgelopen jaar met een gigantische 24%, maar december bracht een sprankje hoop toen het officiële beleid de nultolerantie-aanpak van het Covid-virus liet varen. Chinese en Hongkongse aandelen reageerden inderdaad door een maand lang te stijgen, maar dit sloeg snel om door een nieuwe uitbarsting van infecties in het land. Een gevolg daarvan was de invoering van Covid-tests op sommige plaatsen voor reizigers uit China, wat de reisaandelen zou kunnen schaden.

Gelet op de vooruitzichten voor een verwacht economisch herstel na de beperkingen, zou de Chinese vraag naar aardgas kunnen toenemen, waardoor de concurrentie met Europa om de overspannen voorraden toeneemt. De daling van de vraag in 2022 als gevolg van de afsluitingen is goed voor ongeveer 5% van het wereldaanbod. 

Food for the Bulls

Voor wie naar positieve signalen zoekt, is de heropening van de Chinese economie een begin, net als het feit dat er geen nieuwe virusstammen werden gevonden onder besmette reizigers naar Italië. De verwachte vertraging van de Fed-hike is natuurlijk ook een punt van hoop, en de Amerikaanse economie heeft onlangs haar indrukwekkende duurzaamheid getoond, wat veel goeds kan voorspellen voor de toekomst.

Op 29 december had de S&P de beste dag in een maand, en Nasdaq-bedrijven als Tesla, Microsoft, Apple en Amazon boekten allemaal winst (Tesla steeg met 8%). Hierdoor geïnspireerd, waarschuwde Sylvia Jablonski van Defiance ETF's traders om tech-aandelen niet in de steek te laten. Wie dat wel doet, "gaat een reboundkans missen in de komende, laten we zeggen, zes tot negen maanden". Zal Jablonski gelijk hebben? Alleen de tijd zal het leren.

Een blik op 2023

De risico's waarmee de aandelenmarkten dit jaar worstelden, zijn nog niet voorbij, zei Mislav Matejka van JPMorgan in december, "en dat maakt me nerveus over de vooruitzichten, vooral in de eerste helft". Michael Wilson van Morgan Stanley denkt dat de S&P in het eerste kwartaal van 2023 opnieuw een dip van 21% zal kennen. 

De analisten menen dat de zwakkere vraag zich zal vertalen in kleinere bedrijfswinsten in het komende jaar, wat een deel van hun pessimisme verklaart.

Terugkerend naar de arena van de CFD-aandelenhandel, zijn traders gewend geraakt aan langdurige dalingen van de aandelenkoersen en lastige signalen van bullish revivals, dus er is minder enthousiasme dan vroeger. Als dit soort patronen in 2023 aanhoudt, "zal dat alleen maar leiden tot meer risicomijdend gedrag in de markt", suggereert Shawn Cruz van TD Ameritrade. Als u in CFD-aandelen handelt, is het daarom belangrijk om op de hoogte te blijven van het marktsentiment om beter geïnformeerde handelsbeslissingen te nemen.

De Aandeelhouder TV

maart 28, 2023

Pharming: Koers verder omhoog of niet?

maart 28, 2023

Hoge marge en geen concurrentie voor nieuwe medicijn Pharming

maart 28, 2023

Olieprijs en Apple in de lift | 28 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 27, 2023

PROSUS in bodempatroon – 27mrt23

Het laatste beursnieuws

updates

 • 14:08

  Aandeel TUI: kapitaalverhoging van € 1,75 miljard

 • 14:55

  Aandeel Baidu: nieuwe groeikansen

 • 08:39

  Japan en VS kondigen handelsovereenkomst voor EV-batterijen aan

 • 15:09

  Put opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 15:09

  Put opties uitleg: betekenis, voorbeelden en strategieën 

 • 11:11

  AEX vormt lagere top, maar bodemvorming bij aandeel Coinbase

 • 08:06

  First Citizens koopt groot deel van Silicon Valley Bank

 • 10:07

  Aandeel Nemetschek: Zit er nu veel meer in?

 • 08:19

  Bankproblemen houden gemoederen bezig, maar tech profiteert van lagere rente

Masterclasses

 • 18 april

  De feiten en fabels van duurzaam beleggen

Columns

Nieuw
27 mrt 15:30 Matthias Baccino

Financiële onafhankelijkheid voor iedereen

27 mrt 11:21 Cees Smit

Column: Reserve Bankencrisis

26 mrt 11:54 Nico Inberg

Waar kan koers Pharming heen?