AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee

Wall Street koerst lager

Wall Street koerst lager
30 jan 2023 om 19:31

De Amerikaanse beurzen noteren maandag lager met nog een paar uur handel te gaan. De S&P 500 daalt 0,8 procent op 4,037,69 punten, de Dow Jones index verliest 0,2 procent op 33.909,61 punten en de Nasdaq noteert 1,3 procent lager op 11.476,33 punten. 

"De markt heeft een paar uitstekende weken gehad. Maar nu de Fed-vergadering dichterbij komt, zal er wat voorzichtigheid insluipen", zei Sema Shah van Principal Asset Management. "Powell zal waarschijnlijk benadrukken dat we nog niet aan het einde zijn."

De Federal Reserve komt woensdag met zijn rentebesluit. Volgens de CME FedWatch Tool rekent 99 procent van de analisten op een verhoging van 25 basispunten door de Fed en 1 procent gaat uit van een pas op de plaats woensdagavond.

De grote vraag voor de markten is wat voor toekomstperspectief de grote centrale banken zullen schetsen en belangrijker nog: hoeveel renteverhogingen we nog kunnen verwachten na komende week, aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Economisch nieuws uit de Verenigde Staten is er maandag niet.

De euro/dollar noteert maandagavond op 1,0857. WTI-olie is anderhalf procent goedkoper. Later deze week vergadert OPEC+.

Bedrijfsnieuws

Energiebedrijf Alliance Resource Partners gaat 40 procent meer dividend uitkeren. Het aandeel stijgt maandag 10,5 procent.

CN Energy wil nieuwe aandelen plaatsen. Het aandeel daalt liefst 73 procent.

GE Healthcare heeft in het vierde kwartaal minder winst behaald, maar rekent voor 2023 wel op meer winst dan in het voorgaande jaar. Het aandeel wint 4 procent.

Amazon.com bezorgt boodschappen alleen nog gratis als er voor minimaal 150 dollar wordt besteld. Het aandeel verliest een procent.

Tesla daalt meer dan 3 procent. De sterke prijsverlagingen die de autofabrikant heeft aangekondigd leidt tot protesten van klanten, die enkele weken eerder duizenden dollars meer moesten betalen voor hun auto. Volgens CEO Elon Musk is de vraag sterk gestegen sinds de prijsverlaging. Berenberg verhoogde het advies voor het aandeel Tesla van Houden naar Kopen, omdat de zorgen over prijsverlagingen overdreven zouden zijn. 

Alibaba gaat 5 procent lager, nadat Chinese techaandelen vanochtend in Azië veel terrein prijs moesten geven.

Technologiereuzen Apple, Amazon.com, Meta Platforms en Alphabet maken deze week hun kwartaalresultaten bekend. Ook olieproducent Exxon Mobil, farmaciereus Merck, hamburgerketen McDonald's en bouwmachineproducent Caterpillar komen deze week aan de beurt.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!