Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street kleurt rood in aanloop naar Fed-vergadering

Wall Street kleurt rood in aanloop naar Fed-vergadering
30 jan 2023 om 22:09

De Amerikaanse beurzen zijn maandag geëindigd. De S&P 500 daalde 1,3 procent op 4.017,77 punten, de Dow Jones index verloor 0,8 procent op 33.717,09 punten en de Nasdaq sloot 2,0 procent lager op 11.393,81 punten. 

“De markt heeft een paar uitstekende weken gehad. Maar nu de Fed-vergadering dichterbij komt, zal er wat voorzichtigheid insluipen”, zei Sema Shah van Principal Asset Management. “Powell zal waarschijnlijk benadrukken dat we nog niet aan het einde zijn.”

De Federal Reserve komt woensdag met zijn rentebesluit. Volgens de CME FedWatch Tool rekent 99 procent van de analisten op een verhoging van 25 basispunten door de Fed en 1 procent gaat uit van een pas op de plaats woensdagavond.

De grote vraag voor de markten is wat voor toekomstperspectief de grote centrale banken zullen schetsen en belangrijker nog: hoeveel renteverhogingen we nog kunnen verwachten na komende week, aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets.

Technologiereuzen Apple, Amazon.com, Meta Platforms en Alphabet maken deze week ook hun kwartaalresultaten bekend. Ook olieproducent Exxon Mobil, farmaciereus Merck, hamburgerketen McDonald’s en bouwmachineproducent Caterpillar komen de komende dagen aan de beurt.

De euro/dollar noteerde maandagavond op 1,0849. 

WTI-olie werd ruim 2 procent goedkoper. Woensdag praat de OPEC met zijn bondgenoten over de productie. Het gaat om een bijeenkomst van het technisch comité van OPEC+. Dat kan geen beleidsbeslissingen nemen dus er worden geen aanpassingen verwacht. De volgende bijeenkomst van de landen die deelnemen aan OPEC+ staat gepland voor juni.

Bedrijfsnieuws

Energiebedrijf Alliance Resource Partners gaat 40 procent meer dividend uitkeren. Het aandeel steeg maandag rond de 9 procent.

CN Energy wil nieuwe aandelen plaatsen. Het aandeel daalde liefst 73 procent.

GE Healthcare heeft in het vierde kwartaal minder winst behaald, maar rekent voor 2023 wel op meer winst dan in het voorgaande jaar. Het aandeel won ruim 2 procent.

Amazon.com bezorgt boodschappen alleen nog gratis als er voor minimaal 150 dollar wordt besteld. Het aandeel verloor ruim anderhalf procent.

Tesla daalde meer dan 6 procent. De sterke prijsverlagingen die de autofabrikant heeft aangekondigd leidt tot protesten van klanten, die enkele weken eerder duizenden dollars meer moesten betalen voor hun auto. Volgens CEO Elon Musk is de vraag sterk gestegen sinds de prijsverlaging. Berenberg verhoogde het advies voor het aandeel Tesla van Houden naar Kopen, omdat de zorgen over prijsverlagingen overdreven zouden zijn. 

Ford besloot om de prijzen van zijn elektrische Mustang te verlagen. Het aandeel daalde zo’n 3 procent.

Alibaba sloot ruim 6 procent lager, nadat Chinese techaandelen vanochtend in Azië veel terrein prijs moesten geven.

Aandelen Johnson & Johnson leverden bijna 4 procent in. Een Amerikaanse rechtbank verwierp een plan van J&J om zijn talkpoedertak failliet te laten verklaren. Het bedrijf wacht 38.000 rechtszaken omdat zijn talkpoeder mogelijk kanker zou veroorzaken.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Alphabet (Google)
    * *
  • Caterpillar
    * *
  • Dow Inc.
    * *
  • Mc Donald’s
    * *
  • Meta Platforms
    * *
  • Tesla Inc.
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.