AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM vrijdag, 27 januari 2023 11:00

Beursblik: lagere resultaten Philips voorzien

In dit artikel vind u onder andere informatie over: Philips,

Philips heeft in het vierde kwartaal van 2022 de resultaten onder druk zien staan. Dit verwachten analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus.

In het afgelopen kwartaal boekte Philips vermoedelijk een omzet van 5,0 miljard euro, grofweg gelijk aan de 4,9 miljard euro een jaar eerder.

De divisie Diagnosis & Treatment droeg met 2,6 miljard euro flink bij aan de omzet, terwijl Connected Care 1,1 miljard euro bijdroeg. De omzet uit Personal Health kwam vermoedelijk uit op 1,1 miljard euro.

Op een vergelijkbare basis daalde de omzet van Philips afgelopen kwartaal met 5,2 procent volgens de analisten, waarbij de daling bij Connected Care het grootst zal zijn met maar liefst 14,0 procent.

De andere twee divisies, Diagnosis & Treatment en Personal Health, lieten volgens de consensus een krimp op vergelijkbare basis zien van respectievelijk 2,9 en 1,4 procent.

De aangepaste EBITA kwam volgens de analisten afgelopen kwartaal uit op 428 miljoen euro tegen 647 miljoen euro een jaar eerder. De bijbehorende marge wordt ingeschat op 8,5 procent. Dat zou flink lager zijn dan de 13,1 procent in het vierde kwartaal van 2021.

Onder de streep restte volgens analisten een verlies van 16 miljoen euro. Vorig jaar boekte Philips nog een winst van 151 miljoen euro.

Zakenbank Jefferies denkt dat analisten misschien te optimistisch zijn over de omzetkrimp in de divisie Diagnosis & Treatment in het vierde kwartaal. Voorzichtigheid bij klanten, beschikbaarheid van onderdelen en vertraagde effecten van prijsverhogingen kunnen tegenvallers opleveren. Jefferies denkt dat niet alle bestellingen kunnen worden afgerond, omdat er onderdelen ontbreken.

Bij Connected Care voorzien de analisten aanhoudende zwakte door aanleveringsproblemen. Bij Personal Health zijn de prijzen verhoogd, maar kunnen deze de volumedalingen vermoedelijk niet compenseren, aldus Jefferies.

Analisten van Barclays verwachten ook dat Philips in het vierde kwartaal weer last heeft gehad van de verstoringen in de aanvoerketen, maar voorzien ook dat er dit jaar een geleidelijke verbetering optreedt. Daarbij houdt de Britse bank duidelijk rekening met positieve verrassingen in 2023, als de verstoringen sneller dan verwacht verdwijnen en als Philips met een realistischere, conservatieve outlook komt.

Volgens Jefferies zijn de kwartaalresultaten dan ook niet zo belangrijk, na een update van Philips in december vorig jaar over de testsresultaten van zijn beademingsapparaten DreamStation 1. Daaruit rolde dat de blootstelling aan de deeltjes die vrijkomen geen gezondheidsrisico's op te leveren, terwijl ook de blootstelling aan de vluchtige gassen die vrijkomen, op lange termijn geen consequenties lijken te hebben voor patiënten. Verder lijkt ook het afbrokkelen van het schuim in de apparaten mee te vallen.  

Volgens Jefferies kijken beleggers vooral vooruit naar de strategische update die de nieuwe CEO vermoedelijk zal geven, en de verwachtingen voor 2023, naast nieuwe testresultaten en de reactie van Amerikaanse toezichthouders. Het is nog steeds onduidelijk wanneer de FDA zal reageren op de testresultaten die Philips in december publiceerde.

Jaarcijfers

Over heel 2022 voorzien analisten een omzet van 17,4 miljard euro, wat neerkomt op een daling op vergelijkbare basis van 5,2 procent. De aangepaste EBITA komt uit op 1,1 miljard euro, zo voorzien analisten. Dit was in 2021 circa 2,0 miljard euro. Onder de streep rest dan vermoedelijk een verlies van 1,5 miljard euro tegen een winst van 3,3 miljard euro een jaar eerder.

Philips opent de boeken maandag voorbeurs. Vrijdagochtend meldde het Eindhovense Dagblad dat Philips maandag een nieuwe reorganisatie zal aankondigen, die alleen al in Nederland 1.000 banen gaat kosten.


De koers van het aandeel Philips noteert live op * met een verschil van *. De koers was gisteren op zijn hoogst 16,03 en op zijn laagst 15,60. Het aandeel had een slotkoers van 15,82.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Preview, Beursblik


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

maart 15, 2023

Banken veren weer op | 15 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 14, 2023

AEGON mag rebounden – 14mrt23

maart 14, 2023

Grootste stijger op de NL beurs: Basic-Fit

maart 14, 2023

Banken eurozone dalen harder dan in de VS? | 14 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 15:28

  Beursupdate & technische analyse S&P 500 en AEX

 • 08:59

  Focus op Amerikaans inflatiecijfer in het licht van bankencrisis

 • 11:10

  Technische verzwakkingen bij AEX & ING

 • 08:22

  Amerikaanse overheid staat garant voor tegoeden SVB: beleggers opgelucht

 • 10:49

  Aandeel Adidas: Nog steeds in de “crash zone”

 • 08:44

  Wall Street struikelt over Silvergate en SVB Financial – Verder focus op NFP

 • 11:56

  Aandeel Occidental Petroleum: Warren Buffet overtuigd

 • 08:21

  Beurs stabiliseert en inflatie in China daalt

 • 09:40

  ETF van de week: Lyxor Nasdaq-100 Daily 2x Leveraged UCITS ETF (LQQ)

Masterclasses

 • 21 maart

  Waar komt rendement nou eigenlijk vandaan?

Columns

Nieuw
14 mrt 15:46 Nico Inberg

Nog één keer hoge inflatie.. en dan omlaag

14 mrt 11:07 Redactie

Fed tussen twee vuren: inflatie of liquiditeitsrisico

13 mrt 17:49 Redactie

Video: Banken crisis uitgelegd