AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM vrijdag, 20 januari 2023 11:41

Valuta: euro nog altijd in de ban van de rente

In dit artikel vind u onder andere informatie over: Abn Amro,

De euro noteerde vrijdag nog altijd rond de 1,0840 dollar in een markt die geheel gericht is op monetair beleid en de verwachtingen van de Europese Centrale Bank voor de komende besluitrondes.
 
Volgens ABN AMRO is alles ingeprijsd, en kan "alles was daarvan afwijkt een beweging veroorzaken", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO vrijdag tegen ABM Financial News. "Voor vandaag zijn de ogen dan ook nu weer gericht op alle optredens van monetaire beleidsmakers, waaronder ECB Christine Lagarde op het World Economic Forum in Davos", aldus Boele.

Boele schreef de recente relatieve zwakte van de dollar ten opzichte van de dominante valuta vrijdag toe aan drie factoren. "Vorige week waren de Amerikaanse consumentenprijzen lager dan verwacht en deze week kwamen andere cijfers waaronder detailhandelsverkopen ook lager uit. Dit heeft geleid tot de verwachting dat de Fed het tempo van de renteverhogingen zal blijven matigen. De markt heeft voor de volgende vergadering op 1 februari een renteverhoging van 25 basispunten ingeprijsd. Vooruitkijkend verwachten wij dat de Fed de zogeheten Fed Funds rate in de tweede helft van dit jaar agressief zal verlagen en dat de Amerikaanse dollar daardoor verder zal verzwakken", aldus Boele.

Vervolgens leverden de inflatiecijfers in de eurozone en het Verenigde Koninkrijk geen negatieve verrassingen op. "De consumentenprijzen voor de eurozone kwamen overeen met de verwachtingen, terwijl de Britse inflatiecijfers iets hoger waren. Dit heeft geleid tot de verwachting dat de Bank of England misschien nog wat meer de rente moet gaan verhogen", aldus de valutaspecialist vrijdag.

Ten derde steeg de Japanse yen in afwachting van verdere aanpassingen van het monetaire beleid van de Bank of Japan. "Maar dat gebeurde niet en na de rentevergadering verzwakte de yen alvorens te stijgen ten opzichte van de dollar als gevolg van de impact van zwakkere Amerikaanse macro-economische cijfers op de dollar", aldus Boele.

Norges Bank was er volgens ABN AMRO snel bij toen de rente verhoogd moest worden, maar last nu een pauze in, waarmee deze week de beleidsrente op 2,75 procent bleef staan. "Afgelopen jaar was een volatiel jaar voor de nominale effectieve wisselkoers voor Noorwegen. Hogere energieprijzen en vroege renteverhogingen door Norges Bank ondersteunden de kroon. Dat veranderde toen andere centrale banken begonnen te verkrappen en de energieprijzen daalden. Sindsdien heeft de kroon het moeilijk", legde Boele vrijdag uit.

In Japan kwam de inflatie in december op jaarbasis uit op 4,0 procent, nog iets hoger dan een maand eerder.

De Duitse producentenprijzen daalden in december op maandbasis weliswaar nog altijd, maar wel een stuk minder hard dan in de voorgaande maanden.

In het Verenigd Koninkrijk zorgden de detailhandelsverkopen ook over december voor een negatieve verrassing met een afname met 1,0 procent, terwijl vooraf rekening was gehouden met een plus van 0,3 procent.

Voor de Verenigde Staten is de agenda vrijdag alleen gevuld met de verkopen van bestaande woningen over december.

Verder houdt bestuurslid Frank Elderson van de Europese Centrale Bank een toespraak bij de European Financial Services.

Daarnaast komt bestuurder Christopher Waller van de Federal Reserve aan het woord en hebben de president van de Deutsche Bundesbank Joachim Nagel en zijn Franse collega François Villeroy De Galhau een ontmoeting.

De euro noteerde vrijdag 0,1 procent hoger op 1,0840 dollar. De Europese munt noteerde 0,5 procent hoger op 0,8780 Britse pond. Het Britse pond daalde 0,3 procent en noteerde op 1,2347 dollar. De Noorse kroon steeg licht ten opzichte van de dollar en de euro.


De koers van het aandeel Abn Amro noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Valutabericht


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

januari 27, 2023

Indices op stoom – 27jan23

januari 27, 2023

2023 kan een redelijk beursjaar worden

januari 27, 2023

ASML, Tesla, Avantium, Microsoft, ChatGPT, Accsys & Chevron | DeAandeelhouder Podcast Afl. 108

januari 27, 2023

Waarschuwing voor beleggers

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

 • 08:55

  Futures op Wall Street hoger na cijfers Tesla & Chevron

 • 13:00

  Aandeel ASML: aanhoudende vraag naar chips stuwt omzet

 • 10:35

  ETF van de week: Invesco Solar Energy UCITS ETF (S0LR)

 • 08:51

  ASML voorspelt aanzienlijke omzetstijging en Europa opent status quo

 • 08:37

  Kwartaalcijfers zijn deze week het focuspunt

 • 12:05

  Pullback voor de AEX & spectaculair herstel bij aandeel Coinbase

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
27 jan 15:18 Redactie

Hindenburg slaat toe: Adani aandelen hard onderuit

26 jan 14:04 Jordy Beuving

Groeivertraging Microsoft

26 jan 10:45 Doijer en Kalff

Optimaal gebruik maken van de hedge functie van goud en zilver