Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen hoger rond middaguur

Europese beurzen hoger rond middaguur
18 jan 2023 om 12:11

De Europese beurzen noteerden woensdag hoger, ook al lijkt het er niet op dat de Europese Centrale Bank het kalmer aan gaat doen met het verhogen van de rente.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde woensdag rond het middaguur een plus van 0,3 procent op 457,30 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 0,1 procent naar 15.200,10 punten. De Franse CAC 40 noteerde een winst van 0,2 procent met een stand van 7.090,12 punten. De Britse FTSE steeg 0,1 procent naar 7.861,82 punten.

Het is nog te vroeg om te speculeren over het rentebesluit van de Europese Centrale bank in maart, zo zei bestuurder Francois Villeroy de Galhau woensdag voor Bloomberg TV.

Persbureau Bloomberg meldde dinsdag op basis van bronnen dat de ECB overweegt om in maart de rente juist in een lager tempo te verhogen. Voor het rentebesluit op 2 februari februari blijft de verwachting een verhoging met 50 basispunten.

De eerste bedrijfscijfers die momenteel naar buiten komen zijn volgens Bokeh Capital Partners over het algemeen conform verwachting of zelfs net iets beter. “We denken dat dit laat zien dat bedrijven aan de verwachtingen kunnen voldoen.”

“De kans op een recessie is kleiner dan de markt verwacht”, denken analisten van Credit Suisse, erop wijzend dat de inflatie afneemt, de winsten vooralsnog beter dan verwacht zijn, de lonen aantrekken en de consumentenbestedingen sterk blijven.

De Britten zagen de inflatie op jaarbasis in december terugvallen naar 10,5 procent, gelijk aan de prognose. Op maanbasis bleef de prijsstijging gelijk op 0,4 procent en ook dit cijfer kwam overeen met de verwachtingen.

De inflatie van de eurozone kwam conform eerdere metingen over december op jaarbasis uit op 9,2 procent tegen 10,1 procent in november.

Voor vanmiddag staan in de Verenigde Staten de detailhandelsverkopen, de producentenprijzen en de industriële productie over december op het programma. Over januari volgt het vertrouwen onder huizenbouwers en over november de bedrijfsvoorraden.

Voor de detailhandel wordt een daling van de verkopen op maandbasis verwacht van 1,0 procent verwacht. In november daalde de verkopen met 0,6 procent. De productie van de industrie daalt naar verwachting met 0,1 procent tegen een afname met 0,2 procent in november op maandbasis. De producentenprijzen nemen op maandbasis naar verwachting met 0,1 procent af na een stijging met 0,3 procent op maandbasis in november.

Sprekers zijn vandaag de voorzitter van de Fed van St. Louis James Bullard en van Dallas Lorie Logan. Daarnaast neemt bestuurder van de ECB-bestuurder Isabel Schnabel deel een vergadering van een comité van financiën van de Deutsche Bundestag. Verder publiceert de Fedeeral Reserve vanavond het Beige Book.

Olie werd woensdag duurder. Een februari-future West Texas Intermediate noteerde 1,7 procent in het groen op 81,86 dollar, terwijl voor een maart-future Brent 87,11 dollar werd betaald, een stijging van 1,4 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0857. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0820 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0790 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

ASM International heeft in het vierde kwartaal van 2022 een hoger dan verwachte omzet behaald en ook de orders verrasten positief. De koers van het aandeel ASMI noteerde 10,4 procent hoger.

Just Eat Takeaway.com heeft in de tweede jaarhelft een positief aangepast operationeel resultaat geboekt en de vooruitzichten zijn volgens analisten verrassend sterk. De koers van het aandeel noteerde 9,4 procent hoger.

Burberry heeft in het afgelopen kwartaal de omzet licht zien toenemen. De koers van het aandeel Burberry noteerde  procent hoger.

In Brussel won de koers van het aandeel KBC 1,8 procent na koersdoelverhogingen van Kepler Cheuvreux en UBS.
 
In Parijs en Frankfurt noteerde het gros van de hoofdaandelen hoger in koers, maar geen van de uitslagen was uitzonderlijk.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag naar verwachting een iets hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,1 procent in het groen.

De S&P500-index sloot dinsdag 0,2 procent lager op 3.990,97 punten. De Dow Jones-index verloor 1,1 procent tot 33.910,85 punten en technologiebeurs Nasdaq bleef dichtbij huis met een plus van 0,1 procent op 11.095,11 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Inditex

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.